Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Половин милион законни оръжия в България

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Половин милион са регистрираните оръжия в България – бойни, ловни и газови. Независимо дали са за лов, самоотбрана или за колекционерски сбирки, полицията започна да затяга режима, а прокурорите започнаха да ровят за нередности при разрешителните. Оказа се, че МВР контролира оръжията, но не и стрелците.

По данни на вътрешното министерство 124 хиляди българи притежават газови пистолети. Експерти смятат, че тези оръжия са безопасни. Далеч по-многобройни са бойните пистолети и ловните пушки. Над 350 хиляди вида оръжия са в ръцете на 250 хиляди души. Разминаването в цифрите идва от факта, че един човек може да притежава повече от едно оръжие. Успокояващото е, че повечето от половината са ловци. Останалите притежават оръжия за самоотбрана. Най-голяма част от тях са пенсионирани военни, полицаи и служители на службите по сигурността. Едва 50 хиляди са обикновените хора, които притежават бойно оръжие за лична защита. Охранителните фирми са регистрирали близо 40 хиляди оръжия, което прави на един бодигард повече от два пистолета.

България се нарежда на 88-мо място по брой на оръжията на глава от населението. У нас на всеки сто души – шест имат пистолет или пушка. В съседна Сърбия притежателите на оръжие са десет пъти повече, а това й отрежда почетното второ място след САЩ. Във Франция, Германия и Австрия собствениците на пистолети и пушки са пет пъти повече от българите.

Страх ви е за живота на семейството, искате да станете ловджия или сте страстен колекционер на оръжия? Пътят към придобиване на пушка или пистолет е дълъг и труден, но контрол след това няма. Това стана ясно след инцидент, при който загина спецполицай. За радиразнобой между институциите, вътрешното ведомство контролира само оръжията, но не и собствениците им. В същото време имаме строги закони, но те остават само на хартия. След като се сдобиете с необходимите медицински документи, а това у нас се прави проформа, получавате разрешително от МВР. И след това никой не контролира какво правите с това оръжие. Поредният случай на отнет живот отново стана повод за затягане на режима. Това обаче ще удари търговците на оръжия, ловджиите и съвестните притежатели на пистолети. Експерти коментират, че законът, който действа от 2010 г., работи добре и е съобразен с европейското законодателство. Може да се придобие пистолет или пушка в четири случая: за самоотбрана, лов, оръжие за спортни цели и ако е получено като награда.

Полицията все по-често започна да отказва издаването на разрешителни, а прокурори започнаха масови проверки по нареждане на главния прокурор. Преглеждат се документите на всички граждани, собственици на оръжия, независимо дали са за лов, самоотбрана, за колекциониране или нещо друго. Ще се изготви пълен списък на всички българи с разрешителни за носене на огнестрелно оръжие, както и вида и броя на пушки, пистолети и др. Защото без контрол на собствениците, не може да има реален контрол на оръжията. Проверките трябва да приключат на 25 април.

Още от категорията

Обсъждат мерки за облекчаването на движението между България и Румъния

Ускореното придвижване на хора и товари между България и Румъния днес (28 януари) е централна тема на разговорите в Русе между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и Сорин Гриндяну, вицепремиер и министър на транспорта и..

публикувано на 28.01.22 в 07:30

Спасяването на българските евреи от депортация е дело на цялото българско общество

„Със спасяването на близо 50 000 български евреи нашият народ доказва, че съпричастността, толерантността и уважението към човешката личност са му дълбоко присъщи“. С тези думи председателят на парламента Никола Минчев припомни акцията по..

публикувано на 27.01.22 в 19:43

Топъл петък с разкъсана облачност

В петък  сутринта минималните температури ще са между минус 5° и 0. През деня облачността ще е променлива, след обяд и значителна. Максималните температури ще са между 5 и 10°, за София до 5°. По Черноморието  максималните дневни температури..

публикувано на 27.01.22 в 18:50
Подкасти от БНР