Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Брашнаров: Държавата да не се намесва в ИКТ бизнеса

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Държавата да не се намесва грубо в бизнеса с информационни и комуникационни технологии, а да влезе сериозно с производството на достатъчно таланти. Това заяви Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании по време на третата годишна кръгла маса Bulgarian ICT Watch. България се нарежда на второ място в Европа и на пето в света като най-привлекателна аутсорсинг дестинация. Тези данни показват големия потенциал на ИТ индустрията у нас. Добрият рейтинг на страната ни обаче е плод на парадокса, че бизнесът се развива „въпреки” държавата.

Защото „доказахме, че можем да се оправяме сами, а българските програмисти са известни по цял свят”, допълва Георги Брашнаров. България в момента е достатъчно добре разпозната и няма голяма западна софтуерна компания, в която да няма български служители. Въпреки че петнадесет университета бълват годишно седем хиляди специалисти, браншът се оплаква от липса на кадри. Един от проблемите е тяхната квалификация, вторият е големият брой заминаващи в чужбина. Не маловажен е и проблемът с концентрацията на кадрите в големите градове – основно в София и Пловдив. Осемдесет и пет процента от ИТ специалистите работят в столицата. Така в малките градове има известна безработица, въпреки големия глад за кадри. „Стремежът на правителството е този сектор да бъде генератор и двигател за реален икономически растеж”, коментира ресорният зам.-министър на икономиката и енергетиката Красин Димитров. Международните индекси нареждат България след гиганти като Индия, Индонезия, Естония и Сингапур. Сам по себе си браншът е експортно ориентиран, но новите пазари, в които се цели, са „висока топка” – това са САЩ, Китай, Скандинавските страни и Германия.

„Очаквам ръста в сектора да достигне тази година до 20-22 процента” – прогнозира с колко ще порасне ИТ индустрията у нас зам.-министър Димитров. „Приоритетите на правителството са свързани с квалификацията на кадрите, необходими за бранша. Това е единственият сектор в който няма безработица и в който всичките квалифицирани специалисти веднага се поемат от компаниите.”

През миналата година в ИТ бранша са инвестирани десет милиона лева в пет мащабни проекта. За 2014 г. инвестициите в този сектор ще бъдат в пъти повече, обеща Светослав Младенов, директор на Българска агенция за инвестиции.

„И то говорим за големи американски и английски компании. Има интерес и от украински фирми и от други европейски държави, които са в процес на преговори. За последните три месеца в агенцията се отчита невероятен интерес към България за откриване на аутсорсинг компании, свързани с услугите.”

Заради конфликта между Русия и Украйна и нестабилността на бизнес средата в региона, агресивна конкуренция от Изток настъпва към нашия пазар.

„В момента сме свидетели на съвсем нова вълна. Големи фирми от Русия, Украйна, Беларус започнаха през последните три месеца да пристигат в България” – казва Георги Брашнаров. „Мястото е познато на ИТ бранша, българските фирми са с международен опит, българските програмисти са известни по цял свят. Важно е този талант, с който разполагаме и който вече е достатъчно опитен в големи международни проекти, да бъде впрегнат в производството на допълнителна добавена стойност.”

Още от категорията

Австрийският бизнес е значим инвеститор и работодател в България

Австрийската търговия с България нарасна с 26%. Това заяви австрийският посланик в София Андреа Вике на среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.   Австрия остава един от водещите инвеститори в страната. 4,6 млрд. евро са..

публикувано на 20.01.22 в 12:35

Делът на възобновяемата енергия в България е над средния за ЕС

23,3% е била възобновяемата енергия в енергийния микс на България през 2020 година при средно 22,1% за Европейския съюз. Това показват данни на Евростат, публикувани днес.  Непосредствено пред България е Румъния (24,5%), а след нея – Гърция (21,7%)...

публикувано на 19.01.22 в 17:18
Иван Иванов и Януш Войчеховски

Министърът на земеделието се срещна с еврокомисар Войчеховски

В рамките на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе в Брюксел, министърът на земеделието Иван Иванов се срещна с комисаря по земеделие и развитие на селските региони Януш Войчеховски. Двамата са обсъдили напредъка по изготвянето..

публикувано на 17.01.22 в 18:25
Подкасти от БНР