Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силви Вартан: "Половината от моето сърце остава завинаги в България"

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Връщам се в България, за да намеря половинката от моето сърце, която остана завинаги тук когато моето семейство напусна родината. Тогава бях на 7 години. Това заяви световно известната певица Силви Вартан в препълнената зала за пресконференции на БНР.

Тя е в София  за своя трети концерт, който ще се състои на 24 април в голямата зала 1 на НДК и е посветен на нейния последен албум “Силви в Нешвил“, записан в Меката на кънтри и рока в САЩ. След период, в който моите концерти бяха по-скоро от типа рецитали, реших да се върна към нещо по-жизнерадостно и ритмично, каквато е кънтри и рок музиката, обясни г-жа Вартан.

Тя определи като разтърсващо първото си завръщане в родината през 1990 г. Тогава тя видяла отново къщата на дядо си в почти непокътнато състояние. Но страната била „обезкръвена". Затова  певицата създава своята фондация „Силви Вартан за България“, която редовно прави дарения на ценна апаратура за терапия на недоносени бебета в много български болници. Отскоро нейната фондация се обръща и към културни проекти. При своето пристигане тя е имала вече възможност да види две от реставрираните с пари от нейната фондация български икони, които ще бъдат част от експозицията на бъдещия Музей на София.

„Останах изумена от познанията и уменията на българските реставратори и работата, която са свършили. Музеят ще бъде много красив и с нетърпение чакам да бъде открит и да мога да го посетя“, заяви иконата на световното „йе-йе“, която преди 50 години е имала щастието да пее с други безспорни идоли на онова време „Бийтълс“. По-късно днес в сградата на Алианс франсез в София тя ще представи втората си книга, издадена на български език - „Дума по дума“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аполония" празнува 40 години от създаването си

Броени години преди да усетим полъха на свободата, достигнал и до нас с рухването на Берлинската стена, музиканти, художници, писатели, театрали се изявяват за първи път на сцените на фестивала "Аполония" в Созопол. Известната по онова време с..

публикувано на 26.08.24 в 10:10

"Тракийски мистерии" представя бита, културата и вярванията на древните ни предци

Фестивалът "Тракийски мистерии" за четвърти път ни връща хилядолетия назад по нашите земи с възстановки, в които зрителите не просто се докосват до ритуалите, бита и вярванията на древни племена, но с помощта на художествени похвати стават..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

Графити училище във Варна преобръща представите на хората за този тип изкуство

Още от 2019 г. във Варна функционира училище, чиято цел е да пребори стереотипите и представата за графитите като за нещо грозно, мръсно и неразбираемо. Подобно, разбира се, е и отношението към графити-артистите, които, в най-добрия случай, са смятани,..

публикувано на 18.08.24 в 10:15