Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристите могат да почиват спокойно в България

Снимка: dnevnik.bg

Гарантирана ли е сигурността на туристите по Черноморието през новия летен сезон в България? Отговорът на този ключов въпрос за ключовия ни отрасъл бе обобщен в пет конкретни мерки от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той се срещна с посланици на страни, от които се очаква най-голям приток на чуждестранни туристи през лятото. Сред тях, Великобритания, Германия, Австрия, Скандинавските държави, Румъния. България разчита годишно на около 5 на сто от БВП приходи от туризма. Изминалият зимен сезон отчете 2,5 % ръст. А какъв ще е летният?

Със затоплянето на времето се очаква нов миграционен натиск от размирна Сирия, Близкия Изток и Северна Африка. И то след вече влезли тук над 11 хиляди бежанци към края на 2013 г., някои от тях заплаха за националната ни сигурност. На североизток обстановката в черноморската ни съседка Украйна все повече се нажежава. Рискът напрежението да се прехвърли у нас чрез традиционо големия поток от украински и руски туристи не може да се изключи. Терористичният акт от 18 юли 2012 г. на летище Сарафово, Бургас пък е още пресен спомен. При него загинаха 5 израелски туристи и българският шофьор на автобус, освен атентаторът, и бяха ранени общо 35 граждани на Израел. Израелци се очакват също за лятната ваканция на черноморските ни курорти. Ще могат ли да почиват спокойно? Eто коментара на вътрешния министър Цветлин Йовчев в отговор на въпросите на Радио България.

„Към момента няма директни заплахи за чуждите туристи, произтичащи от бежанците, от засиления миграционен натиск, или ситуацията в Украйна. Анализът сочи, че не можем да очакваме такива през летния сезон. В резултат на анализа на трагичния за нас терористичен акт на летището в Сарафово са планирани и предприети конкретни мерки. Те гарантират по-голяма степен на сигурност. Направен е анализ на тогавашните слабости в системата и възможните подобрения в тази насока. Взети са необходимите мерки. В места, където очакваме засилен приток на чуждестранни туристи, се провеждат допълнителни мероприятия от областните дирекции на МВР. Провежда се инструктаж на собствениците и мениджърите на хотели как да предупреждават туристите за сигурността им. Предприемат се и мерки за по-силно полицейско присъствие и подобряването на организацията на работата им. Там, където е възможно ще бъдат засилени и техническите средства за контрол, като камери, осветление и пр. Мерките тази година ще са по-добри спрямо предходната. Надявам се те в по-голяма степен да гарантират сигурността както на чуждестранните туристи, а така също и на българските граждани.”

Това са основните мерки по сигурността на туристите, за да могат те да почиват спокойно. Освен тях МВР планира още промяна на патрулно-постовата дейност и изпращане на допълнителни полицаи. Ще изготви брошури с информация за опасностите, дебнещи почиващите и спешни телефони за контакт, ако има нужда от намеса на органите на реда. МВР ще осигури служители, знаещи чужди езици, както и повече преводачи при необходимост. По думите на посланика на Великобритания в София Н. Пр. Джонатан Алън това са част от простите и бързи решения за гарантиране на сигурността на чуждестранните туристи в страната. Те са отговор на препоръките на дипломатите от преди 2 години и са постигнати с общите усилия на българските власти и посланиците на страните с увеличен брой туристи у нас. Той не пропусна да поздрави българите на чист български език по случай големия християнски празник Великден. През тази година православни и католици го празнуват едновременно.

„Трябва да кажа на всички „Христос Воскресе!“ в тази светла седмица. Ние искаме нашите туристи да дойдат в България, те да бъдат тук много доволни и щастливи. Да харчат много пари, разбира се. И да се връщат във Великобритания в другите наши страни без проблеми.“

Да се надяваме, че новият летен сезон наистина ще е сигурен и добър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10