Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши XXII-то издание на международния конкурс „Музиката и Земята”

Снимка: musicandearth.org
Както всяка година, музеят „Земята и хората” стана домакин на международния конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята”. Задължително условие за участие в него е изпълнението или създаването на музикални произведения, посветени на Земята и нейното опазване. В ранния следобед на 26 април резултатите вече бяха ясни. Научаваме ги от проф. Жени Захариева – основател и артистичен директор на конкурса:

„Много се радвам, че с всяко следващо издание се увеличават страните, от които идват талантливи млади музиканти. В категория солисти имаме повече от една първа награда. Един от носителите й е цигуларката Петя Ковачева. Тя получи и приз на името на Васко Абаджиев за виртуозното си изпълнение. Сред отличниците е и един прекрасен духов ансамбъл от България – Le vent quintet. Първа награда спечелиха също пианистите Богдан Иванов и Юрино Ватанабе от Япония, която въпреки крехката си възраст, свири като зрял музикант. Измежду композиторите имахме много силно присъствие – от Франция, Русия, Македония и Бразилия. Сред наградените са изпълнители на различни инструменти – ударни, арфа, виолончело... Този път лауреатите са много, защото нивото бе изключително високо.”

Съпътстващо събитие по време на конкурса „Музиката и Земята” бе майсторският клас по пиано на член на журито – проф. Шантал Стилиани /Франция/. Паралелно с това всяка вечер имаше концерти. Техни солисти бяха лауреати от предишни издания, проф. Лидия Ошавкова /флейта/ и други представители на журито. Ето какво разказа проф. Жени Захариева:

„Целта ни бе участниците да видят, че ги оценяват не само известни педагози, но и добри изпълнители. Тъй като високо ценим таланта на децата, винаги даваме специална награда за най-млад участник. Този път тя отиде при цигуларя Виктор Василев от Пловдив, роден през 2007 г. Много силно бе представянето на камерните ансамбли на това издание. Сред тях носител на специална награда стана струнен квартет „Либеро”, чийто членове са ученици от музикалното училище в София. Радвам се, че камерната музика е в такъв възход сред младите музиканти в България."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15