Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обнадеждаващи резултати от Световното младежко първенство по бокс

БНР Новини
Благой Найденов от спортен клуб „Славия” спечели шампионската титла в категория до 81 кг
Снимка: БГНЕС

В продължение на две седмици България бе непрестанно във фокуса на вниманието на любителите на юмручния бой от цял свят. Световното първенство по бокс за младежи и девойки между 17 и 18 години събра от 14 до 24 април в София елита на младежкия бокс. Събитието предизвика особено силен интерес, не само защото бе първо в световния боксов календар за годината, но и защото е единствената квалификация за младежките Олимпийски игри през август тази година в Нанджинг, Китай.

Рекорден брой страни (96) премериха силите си в този спорт, като наред с гигантите – Русия, Куба, САЩ, в надпреварата за първи път се включиха страни като Хаити, Бутан, Бурунди и др. Участниците в събитието бяха изключително доволни от организацията. Международната боксова асоциация (AIBA) дори предложи България да поеме и домакинството за европейската олимпийска квалификация за Рио де Жанейро през 2016! Страната обаче се представи достойно не само като домакин, но и като участник на ринга. 1 златен медал, 1 бронзов и 4 квоти за участие в младежките Олимпийски игри – такава бе равносметката за българския бокс.

Фаворитът сред българите – Благой Найденов, напълно оправда очакванията на експертите в областта на бокса. Талантливият юноша е възпитаник на една от първите и най-добри боксови школи в България – тази на спортен клуб „Славия”. Найденов достойно защити шампионската си титла от Европейското първенство в София от 2012 г. и след тежък мач с шампиона по бокс на Азия Вадим Казаков от Казахстан грабна златния медал. Европейският вицешампион на България от 2012 г. в София Душко Благовестов пък получи бронза след загуба от кубинеца Хавиер Ибанес, който отпътува от София със златото в кат. 56 кг и бе избран за най-добър боксьор на Световното първенство. Квоти за участие взеха още Даниел Асенов (52 кг) и Николай Чавдаров (75 кг).

Оттук нататък, след като поемат малко дъх, българските боксьори започват интензивна подготовка за младежките Олимпийски игри в Нанджинг, Китай, от 16 до 28 август. Въпреки че България спечели 4 квоти за олимпиадата, според регламента тя има право да изпрати за участие в игрите само трима свои представители. Коя ще бъде тройката, ще научим съвсем скоро. Най-големите надежди са свързани с Благой Найденов, юношата с много добре премерени движения на ринга, предизвикващ противника и изключително силен в контраатаката. Но спортът е като живота – винаги пълен с изненади. А ние ще стискаме палци еднакво силно за всички български момчета с надеждата да ги видим и през 2016 г. – на ринга на Олимпийските игри в Рио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас ученици и учени дават начало на олимпиада за изкуствения интелект

В продължение на една седмица ученици, ръководители и учени ще поставят началото на олимпиада, която ще съчетае научни и приложни задачи. Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект e под патронажа на президента на България и ще се..

публикувано на 09.08.24 в 07:10
Златният ни медалист Семен Новиков

Четири медала за България само за ден на Олимпиадата в Париж

Четири станаха медалите за България от олимпийските игри в Париж, при това – спечелени в рамките на една вечер. Първо,  Семен Новиков грабна титлата в категория до 87 кг на класическата борба, след това Кимия Ализаде спечели бронзов медал в..

публикувано на 08.08.24 в 23:50
Семен Новиков в битка с Алиреза Мохмадипиани

Първо олимпийско злато за България от Париж 2024

България вече има своя първи олимпийски шампион на игрите в Париж. Семен Новиков срази на финала иранския борец Алиреза Мохмадипиани , който е световен вицешампион в категория до 87 кг в класическата борба. Новиков реализира категоричен резултат от..

публикувано на 08.08.24 в 21:40