Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният туризъм в България все по-популярен

БНР Новини
Снимка: БТА

България е страна с разнообразни възможности за туризъм и отдих. Планински, морски, алтернативен, селски, гурме, балнео и спа… През последните години страната ни доби популярност като дестинация и за още един вид туризъм – здравния, даващ възможности за опознаването на различна култура, бит и природа и решаването на здравословен проблем. Ежегодно хиляди чуждестранни туристи посещават страната ни най-вече заради естетическата и денталната медицина, широката гама от услуги, предлагани в балнеологичните ни курорти като Велинград, Сандански, Поморие. Не липсват и пациенти в областта на сърдечната хирургия, инвитро процедурите, офталмологията, онкологията, дерматологията и други. Като дестинация за медицински туризъм България е особено популярна сред англичаните, германците, гърците и македонците. Пластичната хирургия и процедурите по разкрасяване и подмладяване водят класацията в категорията медицински туризъм у нас.

„Имаме чудесни болници и зъболекарски кабинети, които са над средното европейско равнище”, посочва д-р Венцислав Стоев, председател на Клъстера за здравен туризъм – България. „Имаме кадри, които са специализирали във водещите европейски и американски центрове. По отношение на базата – тя е прекрасна, но смятам, че нямаме достатъчно добра организация и липсва подкрепата на държавата. При едно от посещенията си на конгрес в Турция видях, че там имаше щанд за медицински туризъм на държавата Либия например, а България нямаше такъв щанд. Време е държавата ни да заеме своето достойно място в развитието на медицинския туризъм. Нужни са сериозни мерки по отношение на организацията му на национално ниво, за да може да бъде представен във водещите страни, чрез които да се реализира лечението на чужденци в България. За тази цел е внесена програма в Министерството на икономиката и енергетиката, която ни дава надежда, че ще бъдат предприети мерки за развитието на здравния туризъм. Първата причина туристите да търсят медицински услуги извън страната си, разбира се, е цената. Втората е бързината на предлаганите у нас услуги. Има процедури и специфични изследвания, за които в някои държави може да се чака доста, понякога с месеци. А в България, в много по-кратък срок, могат да се извършат съответните изследвания.”

Медицинският туризъм у нас в повечето случаи е съчетан с отдих в черноморските или планинските ни курорти, с посещение на балнеоложки центрове, предлагащи добри възможности за рехабилитация и възстановяване след хирургически интервенции например. В целия Европейски съюз се наблюдава тенденция за засилена мобилност на пациенти и здравни специалисти. Това е предпоставка за по-добра достъпност и по-високо качество на здравните грижи с цел привличане на пациенти. Като цяло, чуждестранните туристи са много доволни от медицинския туризъм у нас. Най-големите ни конкуренти в областта на медицинския туризъм са Турция, Чехия и Полша.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30