Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Европа пее” – концерт с участието на Смесения хор на БНР

БНР Новини
Смесеният хор на БНР
Снимка: Булфото

„Европа пее” – този проект събира избрани професионални и любителски хорове във Виена. Те ще ни поведат на музикално пътешествие и ще ни представят Старият континент като песен. Програмата е посветена на темата „100 години от европейската история”. Българският пратеник на това събитие е Смесеният хор на БНР с главен диригент Драгомир Йосифов. Той разказва:

„На 9 май, освен че по традиция се празнува Деня на Европа, ще бъде открит и един от големите музикални фестивали – „Виенски фестивални седмици”. Двете събития ще се отбележат с един концерт. В него участват осем състава от различни краища на Европа. За Смесения хор на БНР беше чест да бъде поканен. Цялата церемония е сложно конструирана – формациите един по един излизат на открита сцена пред Кметството в центъра на Виена. Всеки пее по една песен, представителна за съответната култура. След това остава на сцената. На финала съставите заедно изпълняват части от популярни творби: Хорът на евреите от „Набуко”, Верди, финал на Симфония №2 от Густав Малер, хор от Моцартова оратория и Алелуя от „Месия” на Хендел.”

Всяко индивидуално музикално изпълнение ще бъде придружено от видеовизитка на съответната страна. Смесеният хор на БНР ще представи песен по музика на Любомир Пипков. „През 2014-та честваме неговата 110 годишнина, както и 40 г. от смъртта му. „Вранеят се врани конье” е част от цикъла му с четири народни песни оп. 70. Те са рядко изпълнявани, трудни, изключително красиви и оригинални. Мисля, че изборът е много точен” – каза Драгомир Йосифов.

В концерта ще участва Симфоничният оркестър на Австрийската радио и телевизия ORF. Събитието ще бъде предавано директно в цяла Европа. То е копродукция на Европейския съюз за радио и телевизия – EBU с осем държави – Австрия, Германия, Хърватия, Литва, Латвия, Финландия, Франция и България. БНТ и БНР участват в проекта като партньори. Концертът „Европа пее” ще се предава на живо в 22.20 часа българско време на 9 май по БНТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15