Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лайкни България, за да я обикнеш!

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Колкото и да ни е неприятно да си го признаем е факт ние, българите, никак не умеем да се представим в добра светлина пред света. Затова не трябва да ни изненадва, че чужденците в най-добрия случай свързват страната ни с Черноморието, ските в Боровец, Рилския манастир, киселото мляко и Христо Стоичков. Явно спорадичните кампании за популяризиране на България и най-вече на туризма ѝ зад граница не дават търсения ефект. Мнозина продължават да обвързват представите си за нея с прословутия „български чадър”, с т. нар. „българска следа” в атентата срещу Папата, но и с алкохолния туризъм, корупцията, мутрите, ромите… България обаче не е само това! Въпросът е как да го заяви пред света.

Снимка

Във всеки случай не и чрез институциите, натоварени с тази творческа, изискваща фантазия и чувство за мяра, задача. Като се почне от рекламните клипове, утвърждаващи до болка познатите туристически шаблони и се стигне до неадекватните проекти за ново лого, страната ни сякаш не може да се измъкне от имиджовия капан, в който е попаднала. А бюрокрацията и липсата на отчетност също си казват думата. Достатъчно е да си спомним проваления с грандиозен скандал и съмнения за корупция пореден проект за емблема и слоган на България преди повече от година. Тогава бе направен опит да бъде заменено познатото ни жълто-оранжево подобие на слънце или на роза, изобразявано навред по диплянки и банери. Екип от „творци” измайстори нелеп миш-маш от неразгадаеми стилизирани фигурки, които трябваше да акцентират върху палитрата от туристически преживявания у нас. За целта бяха усвоени 1,4 млн. лв. от ОП „Регионално развитие”. Жалкото е, че въпросните средства можеха да бъдат оползотворени за далеч по-подходящи цели.

Снимка

Проблемът е, че у нас липсва единна визия за популяризирането на България зад граница. Става дума не само за туристическата ни реклама, но и за цялостния имидж на страната. Но как да представим в чужбина многоликата българска идентичност по един модерен, достъпен, изчерпателен и лишен от шаблони и фалшив патос начин? Отговор на въпроса дават не скъпоплатени чуждестранни консултанти или избрани с обществени поръчки БГ компании, а екип от млади български дизайнери, живеещи от години в Берлин и посветили цялата си творческа енергия на тази нелека задача. Резултатът е повече от обнадеждаващ. Без никаква финансова подкрепа от държавата, техният проект Like Bulgaria успя за една година да достигне три милиона интернет потребители от всички точки на планетата и да спечели голяма част от тях за каузата на България.

Снимка

Николай Тонков, Олга Ковган и Румяна Александрова разработват свое лого на страната и го качват във Фейсбук. Още щом го лансират за пръв път, изобразеното на зелен фон кръгче с изписаното в него „BULGAR1A” събира толкова много лайкове, че ентусиастите решават да създадат отделен сайт за България. В него те представят природата, историята, културата и големите български личности чрез кадри на фантастични, в повечето случаи малко познати места или на именити наши творци и спортисти. Въпросните снимки често са придружени и от закачлив текст от сорта на „Само българските кокошки снасят боядисани яйца”, „200 метра плажна ивица, за да играеш фризби”, „The Real Lord Of The Rings” (посветена на олимпийския ни шампион на халки Йордан Йовчев) и прочие забавни хрумвания, които няма как да не те „зарибят”. Like бутонът, прикрепен към тях, пък осигурява масовото разпространение на въпросните послания в мрежата, достигайки до най-затънтените кътчета на планетата. Просто, но ефикасно! „Хората трябва да свързват България с нещо позитивно, да видят красиви неща, така че да харесат страната ни, а защо не и да я планират при някоя следваща своя ваканция” – казва Румяна Александрова. И добавя:

„Искаме да им покажем не само нещата, с които обикновено се рекламира страната ни, но и че имаме културен туризъм, традиции и безброй алтернативи за практикуване на спорт. Защото националната ни реклама има много пропуски, а целта ни е хората да разберат, че можем да предложим много повече от шопска салата, ракия и море. С една дума се стремим да представим България като една модерна страна за млади хора. “

Снимка

По всичко личи, че доброволците от проекта Like Bulgaria са на път да налучкат верния подход към подобряването на визията ни пред света. А държавните институции, натоварени с тази задача, биха могли да се поучат от тях или поне да ги подкрепят. Така, освен с достъпните all inclusive пакети, евтиния алкохол и организираните срещу „жълти стотинки” bar crawling в родните курорти, България би могла най-сетне да се прочуе и с хилядолетната си история, великолепната си природа и най-вече – с безспорния си принос към европейската култура.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10