Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата ми на работното място

Георги Държанлиев и Станимир Ненов (в ляво) в студиото на Радио България.
Снимка: Владимир Тренчев

Спазват ли се нашите права на работното място, а ние спазваме ли чуждите? Какви са най-честите практики при нарушаването на правата на работа? Какви са тенденциите при неспазването на права? Отговорите, споделени от близо 15 000 българи в сайта pravatami.bg, коментират създателите на сайта Георги Държанлиев и Станимир Ненов.

Авторите на доклада „Правата ми на работното място“, на база попълнени анкетни карти от последователите на pravatami.bg, са систематизирали отговорите в четири категории във връзка с опита от правото в действие:

Започване на работа; По време на работа; Отпуски; Прекратяване на трудовоправните отношения. Създадени са и подкатегории във всяка категория:

- „Права на почит“ – нормативно определените правила в голяма степен се следват от страна на гражданите.

- „Права на хартия“ – законовоопределените права и задължения остават само „на хартия“, а в действителност гражданите действат по друг начин.

- „Права на ръба“ – от една страна нормативните разпоредби

се спазват, но от друга има и несъответстващи на тях практики в живота на хората.

- Мнението на обществото, дадено през въпросите от отворен характер.

При започване на работа често срещано явление е и използването на клауза за срок за изпитване, която позволява на страната, в чието име е уговорена, да прекрати трудовото правоотношение, без да дължи обяснения или обезщетения, ако не е доволна от изпълнението на задълженията на другата страна по договора. Притеснително висок е делът на анкетираните, които споделят че са полагали труд без трудов договор, като на половината от тях това се е случвало повече от веднъж. От направеното проучване в област „Работно време“ се забелязва, че голяма част от анкетираните не познават нощния труд. Тези, които се трудят нощем, обаче, посочват, че според тях се спазват правилата за полагане на нощен труд, и в частност забраната за полагане на нощен труд на непълнолетни, майки с деца до 6 г., трудоустроени граждани и други защитени от Кодекса на труда лица.

Особено притеснителни са данните, които посочват, че почти половината от анкетираните граждани работят извънредно. Резултатите от проучването показват, че работодателите, в пълно съответствие със законодателството в страната, не прекратяват трудови правоотношения със своите работници или служители, ако са в платен годишен отпуск. Доста голям процент от анкетираните не са завеждали дело за незаконно уволнение срещу работодателя си, като половината смятат, че от подобно действие няма смисъл. Този висок процент сигнализира за липса на вяра сред служителите в съдебната система и най-вече за липса на вяра във възможността да получат закрила в случаите, когато правата им са били нарушени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02