Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен и многопосочен отзвук на украинската криза в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Драматичните събитията в Украйна от последните дни предизвикаха поредица от изявления на български политици, макар по стечение на обстоятелствата в България тези дни да бяха почивни. По повод жертвите при безредиците в Одеса, президентът Росен Плевнелиев категорично осъди всяка проява на насилие, която заплашва мира и води до прояви на жестокост. Външният министър Кристиан Вигенин определи случилото се като чудовищно и предупреди, че ако ескалацията на напрежението продължи, ще последва дълъг период на нестабилност. Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира, че макар да няма пряка заплаха за сигурността на България, правителството следи внимателно ситуацията, защото има заплаха за българите, живеещи там. Тревога проявиха и военните, ако съдим по едно изявление на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, че оценката на събитията в Украйна ще има отражение при актуализирането на Стратегията за национална сигурност. Но от сега министърът на отбраната изключи всякакво участие на български военни в евентуална операция на НАТО в отговор на събитията в Украйна, каквато още не е планирана.

Основанията за тревога са наистина сериозни.

При безредиците в Одеса сградата на Всеукраинския български културен център понесе щети, макар и без да е обект на целенасочено нападение. Пострадали етнически българи засега няма, но пък има сигнали, че някои, макар и малцина, са проявили интерес да узнаят дали и как биха получили убежище в България в случай на по-нататъшно влошаване на нещата. Става въпрос за около 300 хиляди души, към чиято съдба България е особено чувствителна и съпричастна, и има ангажимент за съдействие, ако то се окаже необходимо.

Ако последва продължителен период на нестабилност, както министър Вигенин допусна, България ще понесе големи загуби. Не само защото руският газ, от който зависим почти изцяло, минава през територията на Украйна. Ако се стигне до икономически санкции на ЕС спрямо Русия, те ще предизвикат спад в икономическите връзки с нея, а Русия е един от основните търговско-икономически партньори на България. Такъв партньор на България е и самата Украйна.

Предприетите от ЕС ограничителни санкции срещу някои руски политици вече се отразиха на политическите връзки. По повод на предстоящо посещение в България на председателя на Руската дума Сергей Наришкин, българското външно министерство предупреди, че такова не може да се реализира, защото от ЕС на Наришкин са наложени задължителни за България ограничителни мерки, сред които забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държави-членки на общността. Руската Дума реагира остро против, а това не благоприятства перспективата за предстоящо посещение в Москва на председателя на българския парламент Михаил Миков. По неофициални данни, Миков е изразил несъгласие със заетата от българското външно министерство позиция. Това, ако е истина, е признак за вътрешнополитическо напрежение сред управляващите.

Събитията около Украйна имат ефект и върху отношенията на България с ЕС. Ако позицията на съюза спрямо Русия се радикализира, това ще усложни още повече перспективата за реализация на проекта за газопровод „Южен поток”. България, която има договореност с Русия за строителство на тръбопровода на нейна територия, вече влезе в пререкания с ЕС по въпроса. В пролетната си прогноза за България Европейската комисия допусна, че зависимостта на страната от руските газови доставки може да се превърне в бреме за икономическия й растеж.

При затруднен икономически растеж България няма да може да задели за военния бюджет средства за модернизация и превъоръжаване на армията си. Във връзка с необходимостта от увеличение на военния бюджет и превъоръжаване на армията със западна техника, преди две седмици генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отправи критики към София.

Очевидно отзвукът на украинската криза в България е не само сериозен, но и разнопосочен в икономически, във вътрешнополитически и в международен двустранен и многостранен план.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05