Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Релакс до дупка през празничните дни

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Можем до безкрай да се оплакваме от проблеми и недоимък, но дойдат ли празници нищо не е в състояние да ни откаже от почивки и забавления! Съдейки по статистики и експертни наблюдения, шестте дългоочаквани почивни дни покрай Първи май и Гергьовден са били оползотворени от българина както подобава. А това ще рече на път и на обилно отрупана софра.

Над 200 милиона лева е дал нашенецът за транспорт, хотелски нощувки, ресторанти, разходки с корабчета, спа процедури, вкусни чевермета и тем подобни глезотии. По данни на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ), през последната седмица, само за ваканцията си в чужбина, българинът е похарчил около 90 млн. лв. И тази година празничните дни бяха повод сънародниците ни да си подарят ваканция далеч от дома, като 140 хиляди от тях се отправиха зад граница. В същото време двойно повече нашенци предпочетоха да подкрепят родната икономика и избраха България като място за пролетната си ваканция.

Снимка

Увеличение на пътуванията зад граница е било забелязано също и по Великден, като преобладаващият избор и тогава, и през изминалите дни е съседна Гърция. Според Румен Драганов, директор на ИАОТ, българският турист има пари и той търси добро обслужване, както и добра храна. Всичко това той открива в съседна Гърция. „Тези 140 000 българи отидоха в Гърция, защото у нас нямаше достатъчно отворени хотели и ресторанти по това време” – заяви разочарованието си Драганов пред българска медия. Истината е, че при по-добра далновидност от страна на родните предприемачи, част от изхарчените 90 млн. лв. за задгранични пътешествия, можеха да се влеят в нашата икономика. Но това е друга тема…

Снимка

А иначе за разлика от българските си колеги, гръцките туроператори проявиха гъвкавост и предвидливост, като предложиха супер изгодни пакети за ранни записвания. И както се очакваше, офертите им бяха разграбени като „топъл хляб” още през март. Безспорен хит тази година са курортите в Северна Гърция и най-вече в Халкидики. През последните дни хиляди нашенци избраха да посетят Атон или т. нар. „трети ръкав” на полуострова, където се намира Атонската света обител, включваща и нашия Зографски манастир. В близкия град Уранополи пък звучеше предимно българска реч, а най-търсената атракция бяха разходките с круизни корабчета покрай накацалите на брега манастири. През последните години районът се наложи като традиционна празнична дестинация за българските и македонските туристи. Затова в много от местните ресторанти менютата са изписани на български, а сервитьорите са… сезонно наети нашенски кадри.

Снимка

Мнозина посрещнаха Гергьовден и в южните курорти на съседна Турция, където си подариха ранно море. Сърбия пък привлече родните чревоугодници, които си устроиха незабравим пир на чеверме и ракия. Между другото, през последните години западната ни съседка се наложи като търсена дестинация за кулинарен туризъм благодарение на чудесната си кухня и сравнително ниските цени. А някои сръбски курорти разчитат най-вече на българските туристи. Такъв е случаят с почивните бази край Власинско езеро близо до границата ни. В местните хотели отсядат предимно нашенци, за да похапват сръбска скара и да обикалят язовира с водно колело.

Снимка

Напливът към чужбина през шестте почивни дни обаче още не означава, че българинът се е отказал от родните курорти. Напротив! Въпреки безобразно дъждовното време и необичайните за началото на месец май ниски температури, 350 хиляди нашенци предпочетоха да подкрепят българския туризъм, като се отправиха към курортите ни. За жалост едва малка част от хотелите в крайбрежните комплекси бяха отворени. Затова пък повечето от тях буквално се пукаха по шевовете от подранили, макар и разочаровани от лошото време, летовници. Мнозина пък избраха да прекарат няколко дни на село, за да се наслаждават на чист въздух, красива природа и вкусна домашна храна. Селищата в Родопите и Стара планина, в които има къщи за гости, посрещнаха туристите с разнообразни развлекателни програми. А те включваха разходки в планината между два дъждовни пороя, джип сафари по черни пътища, спа процедури с минерална вода, риболов и разбира се … неотменното гергьовденско чеверме, обилно полято с руйно винце и люта ракия.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35