Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава ли се нова „гореща” бежанска вълна към България

Снимка: архив

Със затоплянето на времето рискът от нов наплив на бежанци в страната ни заради конфликта в Сирия и размириците в Близкия Изток силно нараства. По данни на МВР към момента на турска територия близо до границата с България чакат над 10 хиляди потенциални имигранти, търсещи начин да преминат незаконно у нас. Това са главно сирийци от кюрдски произход и афганистанци с намерение да се установят трайно в страни от Централна и Западна Европа, сочи специален доклад по горещата тема. Той съобщава и, че постоянно пребиваващ в турския гр. Измир сирийски гражданин вече е организирал и нелегален канал за трафик на лица с кюрдски произход към Австрия и Германия. За целта имигрантите се укриват в турски камиони, пътуващи за Западна Европа, със знанието и съдействието на шофьорите им. Но големият риск за България, най-бедната страна-членка, граница и на ЕС, остава зелената гранична бразда – главен трамплин за бягащите от войните и разрухата на Изток към богатия европейски Запад. За 2013 г. броят на заловените на българо-турската зелена граница лица е над 11 хиляди, а от началото на 2014 г. досега, и то в студения зимен сезон, близо 600. Само за последните 6 почивни дни /1-6 май/ пък у нас са задържани 78 души. От тях 48 са хванати на зелената българо-турска граница, двама на зелена българо-гръцка дори, макар Гърция да е в ЕС, и едва 28 на граничен контролно-пропускателен пункт, сочи анализът на МВР. За да пресече незаконната практика, превърната от каналджиите в сериозен „бизнес” след голямата бежанска вълна от Сирия миналото лято, България започна изграждане на дълга 30 км ограда по най-невралгичните зони на българо-турската граница. По данни на военното министерство до края на април е изграден участък от над 2600 м от възпрепятстващото инженерно съоръжение, като се очаква то да е готово до края на юни. Това обаче едва ли ще е достатъчно при очевидно задаващата се нова бежанска вълна с разгара на лятото, на фона и на все по нарастващото напрежение в близка Украйна и прогнозите, че размириците в Близкия Изток скоро няма да спрат. Междувременно бежанските лагери у нас вече имат капацитет да приемат нови хора. Много от получилите статут вече напуснаха страната ни, за да си търсят работа. Тревожното обаче е, че ако в срок от 3 месеца не успеят, трябва да се върнат тук в България като страна-първоприемник в рамките на ЕС или, нещо доста рядко, да бъдат върнат принудително в родината си. Резонният въпрос на базата на МВР-анализа е задава ли се за нас пак горещо бежанско лято и ще издържи ли страната „горещината”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38