Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поморийски залив и Източна Стара планина – богата палитра от морски и спа туризъм, селски бит и уникална природа, винен и гурме туризъм

БНР Новини
Снимка: Румяна Цветкова
Кристално чисти морски води, фини и безкрайни пясъчни ивици, уникални скални феномени, изваяни от природата за хилядолетия, екопътеки, криволичещи през местности, недокоснати от човека и времето, божествени спа процедури, автентични обичаи и традиции, всякакви изкушения за изтънчените любители на виното и на местните кулинарни специалитети… Трудно може да се опише богатата палитра от възможности за развлечения и почивка, които предлага туристическият район Поморийски залив и Източна Стара планина. Обособен, за да привлече почитателите на морския туризъм към вътрешността на региона, той обхваща общините: Поморие, Айтос и Руен.  И трите плажа на град Поморие предлагат забавления като водни ски, джетове, водни колела и делтапланери. Почитателите на романтиката пък могат да се насладят на красиви морски залези и живописни разходки с круизни кораби из Поморийския залив. Съчетанието на море, слънце, луга и лечебна кал са превърнали града в един от най-известните ни балнеокурорти. Най-големият рехабилитационен център на Балканите и спа хотелите осигуряват на посетителите си уникални лечебни и релакс процедури. Всичко това може да бъде подправено с допълнителни атракции в полите на Източна Стара планина.

Снимка„Това, което е интересно за голяма част от чуждите туристи, посещаващи района, е българското село с неговия бит, традиции и занаяти – разказва Соня Енилова, председател на Бургаската регионална туристическа асоциация. – Една от основните атракции е лимонададжийницата в автентичното българско село Козичино, разположено на билото на Източна Стара планина. В нея е съхранена единствената у нас действаща машина за лимонада отпреди двеста години.  Също така тук туристите могат да се разходят с магарешки или конски каруци, да посетят стар дарак за влачене на вълна или да разгледат работеща вятърна мелница. В община Руен туристите могат да посетят мандра и да видят как се приготвят кисело мляко и сирене, както и да дегустират от тези екологично чисти продукти. Тук са запазени и много от традициите на местното население, 80% от което е с турски произход. Това дава възможност да се видят обичаите на друг етнос, който живее в България. Изключително интересни са обредите по време на различни религиозни празници, придружени с домашно приготвени сладки изкушения като баклава, кадаиф, саралийки. Изключително интересна е и демонстрацията на т.нар. „мазни борби“, типични за този етнос. Борците се намазват с мазнина и се борят, като победителят се нарича пехливан и за награда му се връчва цяло агне.“

СнимкаВ района на община Айтос има много възможности за екстремен туризъм, спускане в пещери, делтапланеризъм. В околностите на село Порой пък се намира единствената пясъчна мотописта на Балканите. Често там се организират международни състезания, привличащи много почитатели на мотокроса. В самия град Айтос се намира етнографският комплекс „Генгер”, превърнал се в любима атракция за руски и скандинавски туристи. Името му идва от названието на рядък и защитен растителен вид, който расте единствено на скалите край Айтос. Думата генгер е с арабски произход и означава трън. Кореновата система на това растение достига до 4 метра и предпазва скалите от ерозия.

„В центъра на комплекса се намира етнографската къща, в която е представен бита на среднозаможен занаятчия, живял XIX - XX век – разказва Таня Ангелова, екскурзовод в етнографския комплекс. – Тази къща е съществувала в действителност в близко село до Айтос. Навремето е заснета и пресъздадена при нас. Показана е автентичната уредба на дома с предмети от бита и земеделски сечива. Около нея са разположени грънчарската, медникарска и кошничарска работилници. Гостите ни могат също да вкусят ръчно приготвен хляб, както и сами да се опитат да го замесят и изпекат. Има също майстори на приложните изкуства, плетачка на български дантели и шивачка, която изработва български национални носии. В грънчарската работилница работят потомци на най-стария занаятчийски род в нашия град, Орлови. Запазен е автентичният инструментариум, ръчната обработка на глината и грънчарското колело. В комплекса работи и единственият медникар в района. В ателието му туристите могат да се опитат да изработят сувенир от калай и мед.“

СнимкаВ кафенето на етнографския комплекс туристите могат да изпият чаша ароматно кафе, приготвено на пясък и да дегустират бяло сладко. Битовата механа пък предлага всякакви изкушения за почитателите на гурме туризма. Тук те могат да се потопят в специфичните и традиционни вкусове на местната кухня, приготвена от екопродукти и подправена с букет от ароматни билки. В района Поморийски залив и Източна Стара планина има и няколко винарски изби, в които любителите на вълшебния еликсир могат да се запознаят с процеса на производство и да дегустират от качествените поморийски вина, спечелили си слава на международните пазари.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10