Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ласло Андор: „Младежката заетост е ключов приоритет в стратегията „Европа 2020”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Кризата в Европа доведе до безработица в широк мащаб. Тя засегна обаче най-вече младите хора – бъдещето на ЕС. Младежката безработица в някои страни, в т.ч. България, е 2 пъти по-висока от средната в ЕС – около 11 %, и Еврозоната – близо 12 %, въпреки че ЕС излезе от дългата икономическа рецесия. Това заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор. По думите му тези нива са неприемливи и е време за действие, реформи и нови подходи за намаляването им. Той е на двудневна визита в София и темата бе основен акцент в срещите му с премиера Пламен Орешарски, депутати, експерти и млади българи.

„Младежката заетост е ключов приоритет в евростратегията за новия програмен период 2014-2020 г. „Европа 2020” – коментира за Радио България комисар Андор. Доказателство за това е общоевропейската схема на ЕК „Младежка гаранция”. Това е нов инструмент за борба с младежката безработица. Той гарантира, че всички европейци под 25 годишна възраст ще получат конкретно предложение в срок от 4 месеца след напускане на формалното образование или ако са останали без работа. На практика този инструмент дава шанс на младите европейци, включително българите, за старт на трудовия пазар и кариера, посочи още комисар Ласло Андор:

„Младежката гаранция” трябва да бъде приоритет и предлагаме подкрепа за прилагането на този нов и изключително важен инструмент във всички страни от ЕС, и особено за България. Той трябва да се прилага до 2016 г. в страните с над 25 на сто безработица. В Европа тя намалява, но за да стане в приемливи нива, трябва да минат много години. Специално за България, в 5 от общо 6-те региона младите българи могат да се възползват от допълнителните средства по него от Европейския социален фонд. И ако се усвоят правилно, безработицата и в България ще намалее значително. За първите 2 години от новия програмен период 2014-2015 г. са отпуснати от ЕК общо 6 млрд. евро за ЕС като цяло. След това на базата на оценката и ще се реши дали да се отпусне още от допълнителната финансова помощ. Ефект за това ще има и общото финансово-икономическо възстановяване на ЕС.”

България ще получи с 20 % повече пари от Европейския социален фонд за периода 2014-2020 г. спрямо предходния програмен период на ЕС, посочи още еврокомисарят по заетостта. Страната ни има обаче и специфичен проблем – големият брой младежи, които нито учат, нито работят, посочи комисар Андор. Той е убеден, че именно схемата „Младежка гаранция” у най-доброто решение за него. Ласло Андор потвърди, че бежанците са допълнителен голям проблем за страната ни. По думите му решаването на този проблем е въпрос на европейска солидарност и ЕК ще го решава като подпомогне българското правителство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45