Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Младежта в движение“ раздвижва София

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От 13 до 15 май София е домакин на европейската инициатива „Младежта в движение”. Организатор на събитието е Европейската комисия в партньорство със Столична община. В продължение на три дни в специално изградена шатра в Градската градина до площад „Батенберг” българските младежи имат шанса да се запознаят с възможностите за мобилност, образование, доброволчество и трудова заетост в чужбина, осигурявани по различни европейски програми. От 2011 г. досега са организирани 80 подобни информационни събития из целия ЕС, посетени от над 2 млн. души. Европейската инициатива „Младежта в движение” има за цел да насърчи мобилността на студенти и стажанти и да подобри заетостта сред младите хора. Началото й бе поставено през 2010 г. като част от стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж „Европа 2020”. Стартът на тазгодишната информационна кампания у нас бе даден от еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор:

„Това, на което искам да обърна внимание, е, че тези, които говорят един, два или дори повече чужди езици, имат предимство на европейския трудов пазар. Ученето на чужди езици от ранно детство е най-добрата подготовка за бъдещия професионален път на младите хора. Един от най-важните приноси, който ЕС може да окаже за развитието на младежите, е свързан с тяхното образование, възможността да учат в друга държава-членка на ЕС. За тази цел разполагаме с европейската програма „Еразъм”, която стартира преди 25 години. Непрекъснато увеличаваме бюджетните средства, заделени за нея и през новия програмен период те са нараснали с 40%. Тази програма има голямо значение, както за студентите, така и за бъдещата работна сила в Европа.”

Мартин Петров е един от младите българи, успели вече да се възползват от различните възможности за младежка мобилност. По програма „Еразъм” учи един семестър международен маркетинг и мениджмънт в датския Zibat Campus College. След успешното завършване на програмата и дипломирането си в Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг у нас, той има шанса още година и половина да специализира в същия датски университет. Чрез Европейската доброволческа служба пък Мартин прекарва една година в съседна Румъния, където преподава английски език на деца в неравностойно положение от различни социални групи. Възможности за пътуване му дава и участието в проекта „Европейски младежки конгрес”. Младият мъж е още член на „Младежки екип Европа”, създаден по инициатива на ЕК и включващ доброволци, готови да споделят своя опит и знания за европейските институции на достъпен език пред ученици от цялата страна. Ето и ползите, които той открива за себе си, от възможностите за младежка мобилност:

„Опитът, който натрупах през тези три години, през които бях в чужбина, е неописуем. Участието ми в Младежкия европейски конгрес ми позволи да присъствам на 64-та среща на ООН в Бон. Там имахме възможността да се срещнем с еврокомисаря Поточник и не само да се срещнем, но заедно дебатирахме за това колко е важно младите хора да се включат във вземането на решения, което за мен беше изключителен опит. След това бяхме и в Англия, където се срещнахме с различни неправителствени организации. Лобирахме също за създаването на младежки офис в Генерална дирекция „Развитие и сътрудничество” в ЕС. Всички тези срещи ме изградиха като личност и професионалист, дадоха ми опит, който нямаше къде другаде да натрупам.”

Информационната кампания е съпроводена и от много атракции, музика и уроци по танци. Посланик на инициативата „Младежта в движение“ за България е популярният български музикант Калин Вельов.

Информация за програмата на събитието може да намерите във Фейсбук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30