Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин със „зелен Оскар” за опазване на околната среда

БНР Новини
Нейно Кралско Височество принцеса Анна връчи наградата „Уитли” на Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците
Снимка: bspb.org

Директорът по природозащитата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Стойчо Стойчев е един от осемте носители на тазгодишните „зелени Оскари”, както популярно се наричат наградите „Уитли” (Whitley Fund for Nature). Призът бе връчен в Лондон от Нейно Кралско Височество принцеса Анна на церемония, състояла се в Кралското географско дружество. Причината е приносът на г-н Стойчев за успешно провеждащата се стратегия на БДЗП за опазването и увеличаване популацията на последните живеещи в диво състояние царски орли в България.

Какво постигна дотук БДЗП по отношение на царския орел?

„Имаме вече 26 гнезда на царски орли, докато през 2000 г. ни бяха известни само 8 гнезда, е отговорът на Стойчо Стойчев. – Видимо популацията на тези птици се увеличава в резултат на успешните ни усилия. А това са широка палитра природозащитни дейности. През размножителния период охраняваме гнездата, за да се предотврати безпокойството и загиване на яйцата и малките или пък отсичане на дървета с гнезда. През зимата организираме изкуствено подхранване за младите птици, за да оцеляват по-добре. Изработваме и поставяме изкуствени гнезда, които да подпомогнат младите двойки да се размножават успешно, да ги привлечем на безопасни места, към по-здрави и удобни за тях гнезда. За наше най-голямо щастие, двойки орли заеха вече 4 от нашите гнезда, което никак не е лесно за реализиране.”

БДЗП постигна и нелесно сътрудничество с електроразпределителното дружество EVN, което започна да поставя пластмасови изолации на електрическите си стълбове. Става дума за мрежата за високо напрежение в района на Странджа-Сакар, Югоизточна България, където се намира все още малката популация на царския орел.

А какво всъщност печелим от възвръщането на популацията на тези царствени птици?

„Аз бих попитал какво печелим от опазването на Боянската църква или пък на Панагюрското златно съкровище? – отвръща с риторичен въпрос природозащитникът. - Тези птици са част от природното ни наследство, част дори от нашата култура. Още прабългарите са имали орела за свой символ. В гроба на хан Кубрат/управлявал в VІІ век/ откриваме като знак орела на бог Тангра. По-късно, през Възраждането, царският орел е бил наричан кръстат орел и българите са вярвали, че той пази реколтата им. Той е бил е символна птица и затова не са го преследвали. Орлите са нещо непреходно в нашата култура. И аз не бих разделил опазването на природното от културното ни наследство.”

За какво ще бъде използвано финансовото изражение на наградата „Уитли” в размер на 280 хиляди британски паунда?

„Това е много важна подкрепа и тези средства ще бъдат използвани отново за опазване на орлите. Искаме и да подпомогнем района на Странджа-Сакар, за да се развие там екотуризъм, повече хора да го посещават и да наблюдават орлите. Това ще осигури доходи в местната икономика, което е много важно. Така хората ще имат пряка финансова полза да опазват орлите. С община Тополовград ще работим за промоция на местните продукти, свързани с пасищата. Опазването на пасищата е много важна част от стратегията за възвръщане на орлите. Защото тези птици ловуват точно там. Там намират и любимото си лакомство – лалугера. Не случайно изчезването на орлите в различни райони на страната е свързано именно със западането на животновъдството там. Когато няма овце и друг добитък пасищата обрастват, гората ги превзема.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05