Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавното лятно четене започва

Снимка: архив

Около половината от младите българи на възраст между 15 и 29 години признават, че не са прочели нито една книга през последната година, а 14 % не са го правили никога през живота си (според изследване от 2012 г.). Според международното проучване PISA, България е в дъното по четивна грамотност. Това означава, че българските ученици могат да се справят със задачи, свързани с намирането и извличането на информация от различни видове текст, но трудно осмислят и анализират прочетеното. Подобни тревожни факти провокират множество инициативи у нас, целящи да преодолеят негативните тенденции.

Една от тях е „Забавното лятно четене”, което ще се проведе за четвърта поредна година и има за цел да насърчи четенето при децата между 6 и 12 години. Организатори са интернет порталът Az-deteto.bg и Столична библиотека. За да са в крак с времето и да привлекат по-лесно детското внимание, те са използвали възможностите на съвременните технологии. Всяко дете може да се регистрира в специално създаден сайт, в който за негово улеснение е посочен списък със задължителната литература от 1-ви до 7-ми клас, както и допълнителни интересни заглавия. В електронен читателски дневник  то вписва прочетените от него книги и отговаря на въпроси, свързани със съдържанието им. Въз основа на събраните данни в края на кампанията ще бъдат определени най-четящият град, най-четящото училище, най-четящото дете и най-четената детска книга за лято 2014. Оказва се, че Русе е най-четящият град за последните две години. Инициативата включва и много забавни събития, насочени отново към насърчаване на детското четене. За нейни посланици са поканени млади писатели, които активно ще участват в срещите с децата. Тази година организаторите планират да посетят няколко български градове: Добрич, Шумен, Разград, Велико Търново, Видин, Монтана. Кампанията ще бъде през цялото лято и ще приключи септември. Стартът й бе даден тези дни с провеждането на национална кръгла маса на тема: „Четенето –път към по-висока грамотност”. Тя бе под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Ето какво сподели тя за усилията на местната власт да насърчи четенето:

„В навечерието на 24 май подаряваме 2700 книги на училищата. През миналата година организирахме вечери на писателите Ивайло Петров и  Леда Милева, по време на които бяха подарени комплекти книги с произведения на творците. Книги получиха 150 училища и 58 детски градини. Важно е учителите в детските градини да имат възможност да запознават децата с интересни произведения и по този начин да провокират любов към четенето. Заедно с издателство „Захари Стоянов” работим по проект, който дава възможност да се организират срещи на учениците от столичните училища с български историци, писатели и общественици.  До момента те са посетили повече от десет училища. Срещите преминават при изключителен интерес от страна на децата. Всички ние сме длъжни да подпомагаме и стимулираме четенето, любовта към книгите, но в същото време трябва да се работи целенасочено за това детето да може да осмисли прочетеното и то да му даде повече умения за реалния живот. Трябва да направим тази промяна в българското образование, която да ни доведе до по-добрите резултати.

Преслава Георгиева еедин от учителите по програмата „Заедно в час”, която има за цел да осигури качествено образование на всяко дете. Младата жена преподава български език и литература в провинциалното градче Златица. Тя споделя, че стимулира учениците да четат, представяйки произведенията чрез различни казуси, свързани с реалния живот на децата. И още:

„Изключително важно е учениците да ни виждат, че четем – казва Преслава. – Ако аз само им обяснявам, че трябва да четат, но те никога не са ме виждали с книга в ръка, очевидно няма как да ми вярват. Затова миналата година много се постарах след училище да си постилам одеяло пред сградата на училището и да си нося книжка за четене, както и „случайно” още 5-6 книги в раницата, ако някой реши да се завърти около мен и поиска да чете. Децата, взимайки книгата в ръка, нямат проблеми да я прочетат, т.е. не странят от нея.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05