Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поп новини от българската сцена

БНР Новини
Калин Вельов, Нина Николина и Екатерина Ангелова
Снимка: личен архив

Нина Николина, в компанията на перкусиониста Калин Вельов и народната певица Екатерина Ангелова, представи нов етно проект „Пендара”. Автентичен фолклор, екзотични ритми и електронно звучене – този музикален микс се получава от съвместната им работа, заедно с  продуцента на проекта DJ Бор4е Бояджиев. Той прави авторски аранжименти, съчетани с афро кубински, бразилски, латино и ориенталски ритми, изсвирени от Калин Вельов. Нина Николина е известна със своята любов към фолклора ни. Творческата й кариера е изградена върху него, като често прави синтез с поп музика. „Попадийо” е народна мелодия от трънския край – характерен със специфичния си диалект и хумористичните текстове на песните. Певицата, заедно с Екатерина Ангелова, е подбрала репертоар за проекта от различни региони на България.






За първи път той е представен на международна музикална сцена от Нина Николина и Калин Вельов през 2002 година, в Холандия. Студийните и концертни записи  в България са с участието на Недялко Недялков – кавал. От 2012 година към тях се присъединява и народната изпълнителка Екатерина Ангелова.
СнимкаЕлица Наумова е позната от първия сезон на телевизионното състезние „Гласът на България”. Сега представя нов сингъл. „High” свързва музиката с женственост, сексапил, свобода.  Това e моментът, в който подсъзнанието ти плува и рисува картини свободно, понякога нелогично и екстазно. Моментът, в който няма разделение и характеристика на пола, а само движения, ритъм, докосване, нашепване... неща, за които мислиш и те карат да се чувстваш добре, да се чувстваш high" – споделя с усмивка Елица. Текстът е написан от изпълнителката. Песента вече е в клубовете, благодарение на DJ Diass.

Китаристът Георги Георгиев положи началото на музикалния проект Homeovox с пилотния видео сингъл от него – „Изгубен”. В стилово отношение той представлява смесица от инди, алтърнатив, поп и рок. Музиката и текстът са написани от самия музикант, а видеото е по идея на режисьора Мария Стоянова. В реализацията на „Изгубен”, участват като гост музиканти още Стефан Пoпов (барабанист на Gravity Co) и Иван Вълев (басист в група LaText). Това е първият сингъл от предстоящия дебютен албум на Homeovox. С него стартира и Homeovox music – малка музикална компания за млади независими артисти. За Георги Георгиев този проект е странично занимание от „Остава” – формация, в която свири от самото й създаване. Homeovox се ражда по време на независимото музикално сдружение „Жълта музика”. През годините то се разпада, но през всички тези години стилистиката на „жълтата музика” присъства в много песни на различни поп изпълнители. С Homeovox music Георги Георгиев, заедно със своите колеги, има желанието отново да възроди това течение в българската музика.
Нашумелият в последно време поп изпълнител VenZy, представи новата си песен „Въпрос на време” по негова музика. Текстът е написан от Илия Григоров и Владимир Ампов-Графа, като той е автор и на аранжимента. Към „Въпрос на време” има заснет и видео клип, режисиран от Васил Стефанов. В песента специално участие взима и младата изпълнителка Дивна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15