Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българи-шампиони” – нов албум на Елица и Стунджи

Елица Тодорова
Снимка: elitsatodorova.com

„Българи-шампиони” е третият албум на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи. Той се появява четири години след „Вода“ – CD-изданието, което носи името на най-популярната им песен. С нея те представиха успешно България в международния конкурс „Евровизия“ – 2007.

Нека припомним, че дуото започна пътя си в началото на новото хилядолетие, съчетавайки мелодиката на българския фолклор с многообразието от перкусионни ритми. И двамата музиканти са свързани с традиционната ни култура, но се изявяват и в различни други стилове.

В новия си албум Елица и Стунджи са включили общо деветнайсет пиеси, а гост-музикантите са повече от десет – струнният квартет „Стрингс“, Арабел фон Караян и др. Сред тях е и гайдарят Петьо Костадинов, когото можете да чуете в песента „Светлина“, музика и текст – народни, аранжимент Климент Дичев и Стоян Янкулов.

Ето и какво разказва Елица за новия албум:


„Новият албум е посветен на всички българи, оставили следа в нашата история. Шампионите не са само в спорта, те са навсякъде. Много се радвам, че имахме възможност да дадем път и на няколко млади изпълнители, които поканихме за записите. Търсили сме клубно, дори дискотечно звучене. Но има и няколко много лирични песни, записани акустично в съпровод на пиано или китара. Интересна комбинация се получи в известната пиринска песен „Пуста младост“ . Изпълняваме я заедно с двама младежи от Благоевград – братята Мартин и Кристиян Пищолски. Освен, че пеят, те свирят на тарамбуки и тъпани…”


Снимка: stoyankoulov.com

„Тук са събрани и няколко ремикса на наши по-стари пиеси – продължава Стоян. Като идея този диск съществува отдавна, започнахме да мислим за него веднага след като издадохме „Вода“. Искахме да го посветим на българските спортни успехи. Днес „Българи-шампиони“ според мен се отнася за всеки наш сънародник, който успява да оцелее в тези трудни времена. Албумът е за българите, избрали да останат в нашата родина. А също и за тези, които живеят в чужбина. Сред тях също има „големи шампиони“, успели да се наложат в своята професионална област. Колкото до другите неща, с които се занимавам, аз наистина обичам разнообразието в стилово отношение и постоянно го търся. Работя активно с колумбийския музикант Хуан Гарсия Херерос. Той има джаз формация, в която съм и аз. Постоянно пътуваме, записахме и нов албум. Продължавам да работя с Биг бенда на „Брас асоциация“, имаме голям успех. С триото „Зона Це“ наскоро бяхме в Канада за няколко концерта. Заедно с народните музиканти Пейо Пеев, Недялко Недялков и Ангел Димитров преди седмица свирихме на фолклорен фестивал в Италия. А в София бях част от българската формация, която съпровождаше концерта на Боби Кимбъл – певеца на група „Тото“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05