Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Валенсия и Париж ще е празнично по български

БНР Новини

„Ние, българите в чужбина, не пропускаме да отбележим нашите празници!” – думи на Радка Ганчева. Народната певица е сред участниците в концерта, организиран от българската общност в гр. Валенсия на 17 май. Макар и седмица по-рано, събитието е посветено на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Още подробности, научаваме от г-жа Ганчева:

„Организатор е асоциация „Прогрес” от гр. Валенсия. Към нея има българско училище „Васил Левски” с над 150 деца, фолклорни ансамбли. Това събитие е традиционно, преди пет години присъствах на първото издание. Винаги преминава при голям интерес. В испанския град и околностите има още няколко български асоциации. В концерта на 17 май ще участват деца от българското училище във Валенсия, фолклорен ансамбъл „Веселие” и др. Аз самата винаги откликвам на такива покани – не може празник без народна музика и танци. Изпълнявам песни от Добруджа, защото това е моят роден край, но понякога представям фолклор и от другите области на България. Народната музика е нашето богатство, най-силно осъзнах това когато отидох да живея в чужбина. Хората не разбират езика ни, но с удоволствие слушат красивите български мелодии.”

Предстои още един български празник – фестивалът „Пролетна мистерия”. Той е на 18 май в Българското посолство в Париж. Ирина Верне, основател и основен двигател на асоциация „Мисия България”, организира събитието за втори път.

„Още от февруари телефоните започнаха да звънят – обаждаха се хора, които искаха да вземат участие във фестивала. И тази година Българското посолство в Париж ни подкрепя, предоставяйки ни подходящи пространства на своята територия. В програмата имаме специални гости – децата от българското училище „Иван Вазов” в гр. Лион. Прекрасна изненада са подготвили и малчуганите от училището „Кирил и Методий” в Париж, ентусиазирани от миналогодишното си участие. Младите танцьори от ансамбъл „Зора” – Париж ще участват със свои хореографии. Искам да припомня, че „Мисия България” вече е на девет години.Основана е от българо-френски семейства. От самото начало се стараем да подкрепяме нашите сънародници във Франция, да показваме положителните неща от нашата култура, история и съвременност. Организираме много събития. След фестивала в Париж гостуваме с наша изложба в Брюксел. Точно на 24 май – най-българския празник, посланикът ни в Брюксел ще открие събитието. Представяме младата художничка Мариана Калъчева от Пловдив, скулптура Красимир Трендафилов – Ботрен, фотографа Георги Георгиев и др. За мен е много важно участието на артгрупа „Китанова” от гр. Перник, в която опитният педагог и художник Таня Китанова работи с млади хора с умствени увреждания. Ще покажем и техни творби.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, преизова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза,..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39