Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Валенсия и Париж ще е празнично по български

БНР Новини

„Ние, българите в чужбина, не пропускаме да отбележим нашите празници!” – думи на Радка Ганчева. Народната певица е сред участниците в концерта, организиран от българската общност в гр. Валенсия на 17 май. Макар и седмица по-рано, събитието е посветено на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Още подробности, научаваме от г-жа Ганчева:

„Организатор е асоциация „Прогрес” от гр. Валенсия. Към нея има българско училище „Васил Левски” с над 150 деца, фолклорни ансамбли. Това събитие е традиционно, преди пет години присъствах на първото издание. Винаги преминава при голям интерес. В испанския град и околностите има още няколко български асоциации. В концерта на 17 май ще участват деца от българското училище във Валенсия, фолклорен ансамбъл „Веселие” и др. Аз самата винаги откликвам на такива покани – не може празник без народна музика и танци. Изпълнявам песни от Добруджа, защото това е моят роден край, но понякога представям фолклор и от другите области на България. Народната музика е нашето богатство, най-силно осъзнах това когато отидох да живея в чужбина. Хората не разбират езика ни, но с удоволствие слушат красивите български мелодии.”

Предстои още един български празник – фестивалът „Пролетна мистерия”. Той е на 18 май в Българското посолство в Париж. Ирина Верне, основател и основен двигател на асоциация „Мисия България”, организира събитието за втори път.

„Още от февруари телефоните започнаха да звънят – обаждаха се хора, които искаха да вземат участие във фестивала. И тази година Българското посолство в Париж ни подкрепя, предоставяйки ни подходящи пространства на своята територия. В програмата имаме специални гости – децата от българското училище „Иван Вазов” в гр. Лион. Прекрасна изненада са подготвили и малчуганите от училището „Кирил и Методий” в Париж, ентусиазирани от миналогодишното си участие. Младите танцьори от ансамбъл „Зора” – Париж ще участват със свои хореографии. Искам да припомня, че „Мисия България” вече е на девет години.Основана е от българо-френски семейства. От самото начало се стараем да подкрепяме нашите сънародници във Франция, да показваме положителните неща от нашата култура, история и съвременност. Организираме много събития. След фестивала в Париж гостуваме с наша изложба в Брюксел. Точно на 24 май – най-българския празник, посланикът ни в Брюксел ще открие събитието. Представяме младата художничка Мариана Калъчева от Пловдив, скулптура Красимир Трендафилов – Ботрен, фотографа Георги Георгиев и др. За мен е много важно участието на артгрупа „Китанова” от гр. Перник, в която опитният педагог и художник Таня Китанова работи с млади хора с умствени увреждания. Ще покажем и техни творби.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59