Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Меню за реформатори“ – визия за модерната икономическа политика

| обновено на 17.05.14 в 10:17 БНР Новини
Николай Василев в студиото на Радио България.
Снимка: Илиана Райчева


Преди 14 години на първата годишна среща „Българският Великден“, организирана от правителството на ОДС с премиер Иван Костов, се събраха стотици български професионалисти с опит в най-различни области от цял свят и студенти в чужбина. Целта бе да помогнат в процеса на присъединяване на страната ни към Европейския съюз. Тогава за първи път срещнах Николай Василев и бях впечатлена от неговата биография.


Завършил е Будапещенския икономически университет в Унгария и Щатския университет на Ню Йорк в град Осуиго. В САЩ получава и магистърска степен по международна икономика и финанси от университета „Брендайс“, щата Масачузетс, като прекарва два семестъра в университета „Кейо“ в Токио, Япония, където изучава мениджмънт и данъчна политика. През 1999 г. е един от първите двама българи в света, които получават финансовата квалификация CFA (сертифициран финансов аналитик). Работил е в престижни финансови институции в Будапеща, Ню Йорк и Лондон. Когато го срещнах, бе старши вицепрезидент в инвестиционната банка Lazard Capital Markets в Лондон. Оказа се, че членува в Българския сити клуб в Лондон още от създаването му. От 2001 г., след като се върна в България, кариерата на Николай Василев се разви шеметно. Той бе вицепремиер и министър на икономиката, след това и на транспорта и съобщенията, в правителството на Симеон Сакскобургготски. Участва и в следващия кабинет с премиер Сергей Станишев като министър на държавната администрация и административната реформа. От 2009 г. е един от акционерите и управляващ партньор в инвестиционната компания „Експат Капитал“ в София.

За Николай Василев като „великденец“ си припомних, след като прочетох току що излязлата му книга „Меню за реформатори“. Едно полезно четиво от 360 страници както за настоящи, така и за бъдещи управленци. По време на срещата през 2001 година няколко от най-активните участници, под ръководството на Николай Василев, изготвиха програмен документ за развитие на страната от 101 точки „Великден за България“. Той послужи за основа на икономическата предизборна програма на НДСВ за парламентарните избори през същата година. В книгата си, като „меню  за реформатори“,  препоръчаните от Николай Василев мерки са също 101. По време на гостуването си в Радио България авторът разказа историята на тези точки, създадени и преди, и сега. Николай Василев обобщи и политиките, които смята като правилни за страната – да се запази макроикономическата стабилност, но без бюджетен дефицит; да се влезе в еврозоната; да се довърши приватизацията и да се напредне много в концесионирането; да се стимулират частният сектор и инвестициите; да се увеличи конкуренцията. Във всички глави на новата си книга „Меню за реформатори“  авторът предлага и обосновава необходимите действия в шест области. Те, според него, са новите предизвикателства пред нацията след пълноправното ни членство в НАТО и ЕС: преодоляване на дисбалансите в икономиката; дълбоки реформи в бюджетната сфера; морал и прозрачност; решаване на демографската и емиграционна криза; проблемът „съдебна система“. Реформаторските политики, които Николай Василев засяга, би могло да се реализират от всякакви правителства в различни периоди и различни държави. В книгата си дава пример как левите лидери Бил Клинтън в САЩ и Тони Блеър във Великобритания остават в историята като успешни реформатори в много области.

Николай Василев има идея и за слоган: „България – земята на БИО”. Ето и мотивите:

„През ХХI век светът ще има проблеми с качеството на храната и със здравето на милиарди хора. България е една от малкото държави, които могат да се впишат успешно в производството на биопродукти. Това и сега се случва, но трябва да акцентираме върху него. България се нуждае от нещо разпознаваемо“.

На 2 юни т.г. бивши и настоящи политици, колеги и приятели ще пожелаят успешен старт по пътя към читателите на втората книга на Николай Василев „Меню за реформатори“. Ние, от Радио България, го правим в аванс!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39

Въздухът над Пловдив вече не е замърсен

Показателите за качеството на въздуха в Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия в четвъртък пожар на сметището край село Цалапица, вече са в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Въпреки това тя препоръча на жителите..

публикувано на 03.08.24 в 10:52