Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роб Уейнрайт: „Трябва да сме нащрек за всякакъв вид тероризъм”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Директорът на Европол Роб Уейнрайт потвърди тези дни и в София отличната оценка за сътрудничеството на България срещу тежката международна организирана престъпност и тероризма. Той бе на работно посещение у нас и разговаря с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния прокурор Сотир Цацаров. Визитата е продължение на конструктивните разговори от февруари т.г. в Хага с представители на българските служби по темата. По време на срещите бяха обсъдени практически стъпки за още по-добро сътрудничество в пълното разследване на всички криминални групировки, действащи на територията на България и на останалите европейски страни.

Акцент на разговорите в София бе разследването на терористичния акт от 18 юли 2012 г. на летище Сарафово в Бургас. При него загинаха петима израелски и един български гражданин. По думите на европолицай № 1 – официално вече кандидат за шеф на Интерпол: „Европол подобрява и увеличава оперативното сътрудничество с българските власти по всички форми на организирана престъпност, ставащи на територията на България или възникващи от тази територия. Това е очевидно“, заяви Роб Уейнрайт: 

„Разследването продължава с активната подкрепа на Европол. Много съм впечатлен от начина, по който то се води от българските власти. И съм убеден, че този важен случай ще има успешен край. Това е важно не само за сигурността на България, а и на ЕС. Трябва да останем чувствителни и нащрек към всякакъв вид терористичен акт или проява, която би могла да възникне където и да било на територията на ЕС“ – подчерта още той.

Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза ценната експертна, логистична, информационна и друга помощ на Европол по този случай, чието успешно разкриване е важно и за България, и за партньорите ни. По думите му с ценната помощ на Европол, от момента на първия оглед на местопрестъплението досега, след старт буквално „от нулата”, българските прокурори, следователи, служители на МВР и ДАНС са успели да съберат значителен брой доказателства и продължават. Той бе категоричен за целта на прокуратурата по случая, макар че не се ангажира с конкретен срок:

„Тази цел може да бъде определена с една дума – съд. Ние сме на категоричното становище, че разследването по случая „Сарафово“ трябва да бъде доведено до край. И достигайки до съд да дадем ясен сигнал, че в България тероризмът се наказва с цялата строгост на закона, независимо от това зад кой от извършителите коя и каква международна или друга организация стои.”

Вътрешният министър Йовчев също потвърди ползотворното и вървящо във възходяща линия сътрудничество на българските служби с Европол по случая на летище Сарафово и срещу организираната престъпност въобще, в т.ч. киберпрестъпността. България подкрепя и идеята за това, че: 

„Би трябвало в рамките на ЕС да се засилва интеграцията по линия на Европол. В това виждаме едно от необходимите условия за успешно противодействие на организираната престъпност в бъдеще. Заявихме още подкрепата си за това, че ролята на Европол в ЕС, както и правомощията и отговорностите на тази много важна агенция трябва да се засилват.“

На въпроса на Радио България за евентуални заплахи от тероризъм във връзка с притока на бежанци и имигранти, заради размириците в Сирия и Близкия Изток, а и вследствие на напрежението в Украйна, директорът на Европол Роб Уейнрайт отговори така:

„Разбира се, сътрудничим си с българските власти в противодействието на всички форми на организираната престъпност, в т.ч. мрежите за нелегална имиграция. Що се отнася до ситуацията в Украйна, това в най-общи линии е чисто политически въпрос. А аз съм просто полицай. Мога само да кажа със задоволство, че Европол е част от процеса на укрепването и развиването на украинските правоприлагащи органи, доколкото това е необходимо.“

Ден след визитата на директора на Европол у нас, на извънредно заседание в резиденция Евксиноград, правителството отпусна още 35 млн. лв. за справяне със заплахите от евентуална нова вълна нелегални имигранти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07

България е на второ място в Европа по горски пожари

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари. Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и..

публикувано на 04.08.24 в 11:10

Пострадалото момче на плажа в Созопол е в стабилно състояние

Деветгодишното момче, което получи тежки травми при инцидент с почистваща машина на централния плаж в Созопол, е със стабилни показатели и контактно, съобщиха от “Пирогов”. Детето беше транспортирано по въздух от Бургас и подложено на..

публикувано на 04.08.24 в 10:26