Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гласът, който моли Бога за България” – 100 години от рождението на Борис Христов

Снимка: архив

За повечето наши сънародници Борис Христов е гласът, който благославя България в първите минути на всяка нова година... Гласът, който ни пожелава благоденствие, здраве и „на многая лета” от националния ефир... Както го наричали още приживе – „Гласът, който моли Бога за България”.


Така е озаглавен и филмът, излъчен по БНТ точно на 18 май, когато се навършиха 100 години от рождението му. В лентата е включено неизвестно досега интервю на Невена Коралова, записано при последното посещение на маестрото в София – откровен разказ за драматичните обрати в живота му, настъпили след установяването на социалистическото управление, когато близо четвърт век не е допускан в родината си. Разказ за завръщането му, за паметните записи, направени в храм-паметника „Свети Александър Невски” и „Балкантон”, заедно с църковния хор (диригент Ангел Константинов) и с Българската хорова капела (диригент Георги Робев).

Снимка: БГНЕСДнес паметникът на Борис Христов символично „гледа” патриаршеския храм. В деня на рождението му там бяха поднесени цветя и венци, беше отслужен и молебен в присъствието на Българския патриарх Неофит, държавни и политически лица. Хор „Гусла”, в който певецът е започнал пътя си, изпълни негова любима песен.


На същата дата в Пловдив, родния град на Борис Христов, паметта му беше почетена с уникален хоров концерт – „Сто български гласа пеят за Борис Христов”. Ден преди това Старозагорската опера му посвети своя спектакъл „Дон Карлос”, представен в НДК.


Хор „Гусла” с диригент Валентин Бобевски чухме и от сцената на Софийската опера. В честването там взеха участие солистите Мартин Цонев, Пламен Бейков, Димитър Станчев, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев, Петър Найденов, Ивайло Джуров, Александър Марулев. А също – хорът и оркестърът на Софийската опера и балет, диригент Григор Паликаров.

Рожденият ден на Борис Христов беше отбелязан тържествено и в неговия софийски дом, днес превърнат в музей. Това беше и едно от най-вълнуващите събития, свързани с юбилея. Залата и дворът на Музикален център „Борис Христов” едва побраха публиката на концерта, озаглавен „Борис Христов – посланик на българската песен”. Камерната формация „Юлангело” с ръководител Йосиф Герджиков изпълни православни песнопения, както и любими народни песни на Кирил Совичанов – бащата на Борис Христов. Подготвена с вдъхновение и професионализъм, програмата „разказа” още непознати страници от живота на големия артист. А музиката звучеше едновременно като молитва и славословие. Чухме и онази паметна народна песен, с която Борис Христов, млад солист на хор „Гусла”, впечатлява цар Борис III и така получава стипендия за обучение в Италия. Изпълни я басът Пламен Бейков – ученик от последния му клас. Както и повечето събития, посветени на вековния юбилей, концертът завърши с „Многая лета” (с оригинално заглавие „Многолетствие”) от Дмитрий Бортнянски.Сред звуковите файлове ще намерите запис от „Златния фонд” на БНР.  Годината е 1977-а. Борис Христов разказва за разликата между живото изпълнение и записа, за началото на творческия си път в България, за отговорността да представя родината си по света.

Нека припомним, че Борис Христов е сред личностите в календара на ЮНЕСКО за 2014-а. А събитията, с които у нас и в чужбина почитат великия бас, са наистина неизброими. Български музиканти посвещават на годишнината свои концерти в десетки страни по света. На 27, 28 и 29 юни, на площада пред „Александър Невски” ще има три представления на операта „Борис Годунов”. В момента се провежда и Десетият фестивал „Борис Христов”, също посветен на юбилея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05