Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT Дряново срещу безработицата

БНР Новини
Сашо от сдружение „Мога”
Снимка: mogadryanovo.org

Млади хора, напускащи родното си място, за да търсят по-добър живот в големия град или дори в чужбина, е често срещана картина в България. В това отношение не прави изключение и малкото старопланинско градче Дряново, което също трайно се обезкървява и започва, макар и по-бавно, да застарява. По данни на НСИ населението на общината през 2011 г. е близо 9700 души, като едва около 2300 са младите до 29 години. И когато държавата не успява да направи кой знае какво, за да обърне тази негативна тенденция, с тежката задача се заемат обикновените хора. В случая това са млади ентусиасти от местното сдружение „Мога”, които здраво са запретнали ръкави, за да превърнат родното Дряново в по-атрактивно място за живеене. Наред с многобройните си инициативи за създаване на по-добра визия на града, отскоро те работят по нов проект „IT Дряново”. В партньорство със СОУ „Максим Райкович” и представители на бизнеса, младежите инициират от началото на новата учебна година стартирането на паралелка, в която осмокласници ще изучават програмиране и уеб дизайн.

„Идеята тръгна оттам, че искахме да научим децата на Дряново на нещо полезно, защото една от основните причини да напускат града е, че нямат препитание – обяснява Сашо от сдружение „Мога”. – Тъй като ние не можем да създадем работни места, за да им осигурим препитание, единственото, което можем да направим, е, да им дадем умения, с които те да си изкарват хляба в Дряново. Технологиите вече са се развили толкова много, че можеш да работиш почти отвсякъде, трябват ти само интернет и добър компютър. Такива условия има в нашия град и по тази причина започнахме проекта, за да дадем на младите хора умения, с които те да могат да живеят достойно тук и да не се налага да бягат.”

Сред причините да се спрат на IT сферата е, че голяма част от самите членове на организацията са специалисти в тази област и това им е позволило да се върнат в родното Дряново и да пуснат здраво корени. Друг мотив е, че гладът за подобни кадри е огромен и очакванията са след пет години той да нарасне двойно. Да не говорим, че IT специалистите са едни от най-високо платените у нас. Благодарение на личните си контакти и познанства, младежите от „Мога” успяват да се свържат с представители на IT бизнеса и да ги убедят да осигурят преподаватели. Така от септември една от големите софтуерни компании у нас ще изпраща всяка седмица свои програмисти, които ще водят обучението по програмиране и уеб дизайн в СОУ „Максим Райкович”. „Децата няма да се учат на някакви архаични програмни езици, които отдавна не се използват, а на най-новите неща, с които работят в момента софтуерните компании”, пояснява Сашо. Фирмата се е ангажирала също да наеме част от учениците, които ще завършат успешно петгодишното обучение. Друга компания пък е дарила 2000 евро за софтуер за обучението на децата. Не отварят ли така по-широко вратата към чужбина или големия град?

„Ние им даваме една възможност в повече да останат в Дряново, защото без нея те нямат бъдеще, няма какво да правят в този град. Работните места се свиват постоянно, масово са за нискоквалифициран труд, съответно заплатите са по-ниски и се живее трудно. А това, което ние им даваме, е една възможност те все пак да живеят по-добре в Дряново, ако изберат да го направят. В крайна сметка всеки е свободен да отиде да живее, където иска”, заключава Сашо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59