Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как един български град спасява болницата си

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Южнобългарската община Момчилград,  в близост до границата с Гърция, е решила да отделя значителна сума от приходите си не за друго, а за да продължи да функционира местната болница. Тя обслужва около 50 хиляди души в града и региона. Сериозният кадрови проблем на здравното заведение, което впрочем важи и за други региони на страната, може би ще се реши благодарение на инициативата на общинското ръководство да подкрепя финансово младежи, които следват медицина или се канят да следват. В отговор на това младите лекари ще имат задължението да работят в местната болница след завършването на образованието си.

Сега в момчилградската болница работят 18 лекари, а те не са  достатъчни за доброто обслужване на населението, казва кметът Акиф Акиф. „На заседание на общинския съвет, когато разисквахме финансовия отчет на здравното заведение, се роди идеята общината да поеме издръжката на студенти по медицина. За тази цел ще заделяме по 100 хиляди лева годишно от собствените приходи- от данък сгради, от патенти и др.” С предимство ще са младежите, родени и отраснали в града, които искат да продължат да живеят в него.

По-добре да имаш лекар, отколкото да налееш 100 метра асфалт на някоя улица, смята кметът Акиф Акиф Снимка: БГНЕС„Единственото условие към тях е да работят в местната болница минимум 5 години след дипломирането и специализацията, която ще направят. Идеята се подкрепя от ръководството на болницата, която е готова да осигури стимулиращо възнаграждение, естествено, и допълнително възнаграждение за по-високи лични постижения. За бъдещите млади лекари, които идват от други градове или от други общини, ще осигурим и жилища. Предстои да проведем срещи с родители, със студенти, желаещи да работят и живеят в Момчилград. „

По-добре да имаш лекар, отколкото да налееш 100 метра асфалт на някоя улица, продължава кметът Акиф Акиф. С желаещите ще се сключи договор като гаранция, че те наистина ще се върнат в градската болница. „Ако тая година има само трима студенти, които ще подпомагаме под формата на стипендии, разходи за семестриални такси, сумата, естествено, ще е по-малка от 100 хиляди лева. Догодина пък желаещите може да са повече. Но ние като община решихме, че на година можем да дадем 100 хиляди лева само заради това положение, в което се намираме в момента и липсата на кадри за здравното заведение.” В селата, отдалечени от медицинския център, в момента няма къде да се направи и една обикновена манипулация, една инжекция няма кой да постави на хората.

Заслуга на сегашното ръководство на община Момчилград е и буквално спасяването на болницата чрез изтеглен кредит, който е погасил голяма част от финансовите й задължения. Благодарение на защитен проект пък, както и на дарителска кампания сред жителите на града и региона, сградата е изцяло ремонтирана и санирана.

Впрочем и тази част на България не е отмината от процесите, които текат през последните повече от двайсет години – безработица и изтичане  на хора извън пределите на страната. Много жители на общината работят в Европа – Германия, Холандия, Белгия, Дания, Англия. „Нормално е човек да отиде на гурбет, за да подпомогне финансово семейството си, ако тук е бил безработен”, казва Акиф Акиф. Лошото е, че поне 30 процента от гурбетчиите вече прибират и близките си при тях. Така регионът продължава да се обезлюдява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05