Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Близнашки за новата политическа ситуация след евроизборите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Резултатите от изборите за Европейски парламент в България показват съществени променени в политическата картина на страната. Всъщност този вот бе тест и за вътрешнополитическата стабилност, заради крехката парламентарна подкрепа на правителството и останалата непредставена в НС значителна част от обществото. Каква е ситуацията днес? „На вратата чукат” предсрочни избори. Време е управляващите да помислят за оставка – коментира за Радио България проф. Георги Близнашки.

„Определено след евроизборите в страната се създаде нова политическа обстановка. И колкото и да имат собствена специфика, това неизбежно ще даде отражение върху развоя на събитията у нас. Очевидно имаме една партия – водещата партия в опозицията ГЕРБ, която печели убедително и се откъсва напред пред всички останали. Макар да бе подложена на много тежък натиск в последната една година. Тя не просто оцеля, а успя да мобилизира обществена подкрепа. Зад нея стои една активна част от обществото и деловите среди. За съжаление партията мандатоносител БСП си постави невъзможни цели. Тя подчини своята политика на реваншизма на лидера си Сергей Станишев и в крайна сметка бе наказана от избирателите. Това е зле за социалистическата идея, но тази криза дава възможност може би за ново начало. Както и да гледаме на ситуацията у нас, правителството, дошло по странен начин на власт преди година, не можа да стабилизира обществената подкрепа в своя полза. Така че до голяма степен е обречено. И колкото по-скоро се стигне до решението за предсрочни избори, толкова по-добре. Много вероятно е също резултатите от изборите да предизвикат нова вълна обществено недоволство срещу сегашното правителство, защото предстоят тежки сътресения на първо място в сферата на енергетиката. Там се върви към фалит на основни дружества, а това значи катастрофа. Тежки проблеми има и в здравеопазването. Много от това досега се прикриваше с оглед на изборите. Но до есента хората ще прогледнат за много от реалностите. В този смисъл, колкото по-скоро се вземе решението за предсрочни избори, толкова по-добре. Ако се упорства, резултатите ще са катастрофални не просто за управляващата коалиция БСП-ДПС, а и за страната. А не трябва да допускаме да бъде поставяна България в категорията на т.нар. пропаднали държави, само заради упорството на един клан, обслужващ интересите на олигархията.”

Как оценявате новия проект ББЦ и високия процент на ДПС?

„За ДПС нещата са ясни – успя да мобилизира традиционната си подкрепа. ДПС се справи със ситуацията за разлика от БСП, където се наблюдава ерозия на средите, които в течение на четвърт век упорито и независимо от всякакви превратности подкрепяха социалистическата партия. А ДПС взе своето, както се казва, там няма изненади. Неслучайно инициирах референдум за промени в изборните правила и въвеждане на задължително гласуване. То рязко ще сниши статуса на тази партия. Но засега както се вижда има упорита съпротива срещу тази идея. Що се отнася до „България без цензура”, за тази партия бяха хвърлени огромни средства. Тепърва остава да се види колко устойчива е електоралната й база. До есента има доста време. Тази партия се изяви като партия от типа „кеч шоу”, т.е. тя предлага на всички по нещо и решение на проблемите на всички „с един замах”. Всеки, който се е занимавал с политика обаче знае, че това е невъзможно. Така че тази партия тепърва ще се сблъска с реалностите на политическата и социална действителност у нас. Но те сега са „на вълната”, както се казва и нека да им пожелаем успех – да дадат най-доброто от това, на което са способни. Така или иначе обаче има ново съотношение на силите, с което всички трябва да се съобразяват.”

Надигащата се евроскептична вълна в Европа ще окаже ли влияние на България?

„Тя вече оказва. Аз бях много неприятно изненадан от тези изблици на евроскептицизъм, от безкрайните атаки срещу институциите на ЕС. Що се отнася до нашите евроскептици, много трудно е да реализират целите си. България е страна от периферията на ЕС, на страната ни все се гледа с подозрение, в т.ч. и заради поведението ни спрямо Украйна. За мнозина България си остава Троянския кон на Русия в ЕС. Тепърва много хора у нас ще разберат колко трудно се прави политика на европейско ниво. Там важат само доводите, аргументите, добрите контакти и умението да убеждаваш. Така че поведението на много от нашите политиците ще бъде неглижирано, те ще бъдат поставени под карантина, подминавани от всички. Реалностите на европейската политика предполагат съвсем друг стил на поведение.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите падат, очакват се валежи

Във вторник , 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да..

публикувано на 09.09.24 в 19:35

80 години от преврата на 9 септември 1944-а и смяната на обществения строй в България

На 9 септември се навършват 90 години от преломното събитие, което бележи края на Царство България. В разгара на Втората световна война, когато Съветската армия преминава в настъпление след битката при Сталинград, и достига до Румъния през август..

публикувано на 09.09.24 в 13:16

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно..

публикувано на 09.09.24 в 11:10