Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска програма към „Салон на изкуствата”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В програмата на XIX фестивал „Салон на изкуствата” е отделено специално място за Деня на детето – 1 юни. Няколко събития са вписани в нея за този празник.






На 29 май бe премиерата на детски балетен спектакъл, по приказката на Шарл Перо – „Котаракът в чизми”. Създаден е по сценарий и режисура на голямата балетна прима от българската сцена Красимира Колдамова. Тя споделя, че това за нея е голямо предизвикателство, тъй като никога до момента не е поставяла цялостен спектакъл. „Хареса ми котаракът като идея и образ” – споделя балерината. „Отново прочетох приказката, която сега на моята възраст, ми се стори доста стряскаща като сюжет. Историята не пасва с представата ми за детски балетен спектакъл. Затова я видоизмених, т. е. използвах като персонажи котарака в чизми и малкото братче, което остава с наследството. Запазвам техните образи, като ги развивам във формата на приятелство между тях. Вкарвам в сюжета и един фантастичен елемент – птица на надеждата. Тя помага на главния герой да постигне своята мечта.”




В спектакъла участват децата от балетното студио при читалище „Петър Берон” в столицата. Създадено е през 1991 година, благодарение на известната балерина. Тя работи в екип с професионални балетисти, хореографи и сценографи. Педагозите с които е подготвила „Котаракът в чизми” са Маргарита Михайлова, Елена Янакиева и Преслав Манчев. Сценограф е Иван Токаджиев. Освен класически балет, в хореографията Красимира Колдамова използва най-различни танци. Известната балерина сподели също, че много време е отделила при избора на подходяща музика за спектакъла. В крайна сметка се е спряла на фрагменти от произведения, написани от периода на предкласиката и романтизма. Освен на 29 май, децата ще могат да се насладят на „Котаракът в чизми” още на трети и четвърти юни.

Към XIX фестивал „Салон на изкуствата” са включени още събития, свързани с Деня на детето. В самия ден се открива детска изложба-ателие „Приказен свят” с ръководител Татяна Антонова. „На 1 юни ще открием наша изложба за единадесети път, а в „Салон на изкуствата” участваме за осми. С децата ще представим това, което сме правили през учебната година. Работили сме по различни теми и използваме различни приложни техники. Ще изложим и едно панὀ с букви. Първи юни е достоен празник на който малчуганите могат да се зарадват на труда си. Ще бъдат връчени награди, които до момента те са получили от различни конкурси – от Норвегия, Полша, Япония… Мисля, че ще се получи едно чудесно тържество. Така че каним децата и техните родители да видят какво се случва в нашето творческо ателие.”


Седмица по-късно – на 7 юни, отново към детската програма на „Салон на изкуствата”, децата ще имат възможност да изпробват уменията си в рисуване, илюстриране на книга, моделиране от глина, създаване на театрален спектакъл и други интересни занимания. Участват малчугани от Арт студио „Малки таланти ОК”, ателие „Прегърни ме” и студио „Компот колектив”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35