Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нани, нани” – нов компактдиск на пианистката Даниела Дикова

БНР Новини
Снимка: личен архив

В края на май пианистката Даниела Дикова представи своя компактдиск с приспивни песни от български композитори. Събитието бе придружено с излизането на три нотни издания с произведения от родни автори по повод конкурса Viva Piano. Той е предназначен за непрофесионални пианисти от всички възрасти, а Даниела Дикова е негова основателка. Пред публиката в зала шест на НДК, изпълнителката обясни връзката между публикуването на нотните издания и създаването на диска:

„Поставихме си за цел с колегите ми от трио „Арденца”, успоредно с концертите ни, да посещаваме библиотеките в цялата страна. Така стигнах до всички български пиеси, публикувани от 1946 до края на 80-те години. Ще припомня, че началото на тази инициатива бе поставено през 2012 г. когато излезе първото издание на български клавирни пиеси от Артин Потурлян. Настоящите сборници съдържат произведения от Лазар Николов, Константин Илиев, Васил Казанджиев и много други композитори. Имахме голямото щастие да попаднем на неиздадени творби от Михаил Пеков. Успяхме да ги издадем последните дни преди конкурса. Сборниците включват или отдавна отпечатани пиеси или такива, които са нови и все още не публикувани. Такива са пиесите на Иван Спасов – последната е писана през 1995 г. – „Малка пиеса във фолклорен стил”. Когато правех своя подбор, осъзнах колко много приспивни песни са създали нашите композитори. Припомних си своите първи стъпки на пианист и какво ми обясняваше моята учителка на пиесата „Бабина приказка” от Парашкев Хаджиев. После чух теорията, че малките деца до 3-годишна възраст, ако слушат дадена музика в съня си, в по-късен етап показват афинитет към нея. Така се появи идеята, че може да се запише цял диск. Името му е „Нани, нани”. Вярвам, че произведенията в него ще повлияят положително и на по-възрастните слушатели, които ще открият в тази музика отмора след работното ежедневие."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15