Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михаил Константинов: „Предсрочни избори най-късно след зимата”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Резултатите от евровота на 25 май т.г. се оказаха крах за мандатоносителя БСП, въпреки прогнозите на повечето социологически агенции и засилиха политическата нестабилност в България. Най-голямата политическа сила у нас ГЕРБ, която е в опозиция, не само победи, но силно дръпна напред с близо 12 % разлика от БСП. За срам на много социолози, предричащи поне равенство между двете първи сили. На сцената се завърнаха старите десни сили в лицето на Реформаторския блок, появиха се и нови играчи като ББЦ и АБВ. С потенциал е и НФСБ, за разлика от стопяващата се, но с ключова роля за оцеляване на парламента и правителството националистическа партия „Атака”. На практика управляващата коалиция няма достатъчно електорална подкрепа да продължи да управлява. И резонният въпрос е не дали, а кога ще има предсрочни избори. Искане за това вече отправиха и от ГЕРБ и от всички други партии с шанс да влязат в един бъдещ парламент. На дневен ред стои обаче и въпросът какво става със социолозите ни? По всички научни стандарти статистическата грешка е в рамките на 3 на сто, а „изненадата” на нашите бе над 12. За Радио България новосъздадената у нас ситуация коментира известният експерт проф. Михаил Константинов.

„Не ми харесва новата политическа обстановка – каза той. – Продължава езика на омразата. Всеки ругае някого. Никой не търси вината у себе си. Дори след очевиден политически провал, никой не поема отговорност. След очевиден провал на над половината социологически агенции, те продължават да говорят глупости от типа, че все пак доста са познали. Глупости! Не са познали! Само 2-3 агенции познаха, другите – не. Крайно време е да започнем да се държим нормално. В противен случай, не само с нашите политици, а и с всички останали, включително социолозите, ще се случат неприятни случки.”

Има ли основание за предсрочни избори? Шефът на съуправляващата ДПС Лютви Местан намекна за такава опция, макар усукано...

„Сами по себе си резултатите от евроизборите не са основание за искане на предсрочни парламентарни избори. Искам да припомня на всички, и на политици, и на избиратели, че миналата година българските избиратели дадоха 4-годишен мандат за управление на БСП-ДПС, което виждаме в момента. Това не значи, че не може и не трябва да има предсрочни избори. Но сам по себе си, никой резултат от междинни избори не е основание за това нещо. Аз мисля, че ако на управляващите им е останал някакъв здрав разум, ще трябва да преценят, че това управление е обречено. И да кажем, в рамките на максимум една година, ще трябва да има предсрочни избори. Така не може да се работи при това положение.“

Математическият анализ от евроизборите показва, че в момента коалицията БСП-ДПС и подкрепящият ги „плюс” - „Атака“, са под 40 процента представителност. Де юре НС е легитимно, де факто – не…

„Ако говорим за моментната подкрепа, ГЕРБ плюс Реформаторският блок са подкрепени от малко повече хора, отколкото гласувалите общо за БСП плюс ДПС. Но не е ясно гласувалите, примерно, за „България без цензура”, на коя страна са всъщност. По-скоро има нещо като паритет. И ако точно в момента, в резултат на това, има парламентарни избори, ще стане „пълно мазало”. Ще има вероятно 6 партии в НС. Ще има невъзможни коалиции, или по-скоро – възможни, но безпринципни. Не мисля, че това е най-доброто. Трябва малко да се уталожат нещата. Или да се върви към една разумно подбрана дата за предсрочни избори през късната есен или да се изчака и зимата. Но ако идващата зима е тежка, „жална им майка” на управляващите. Те много лесно се спасиха тази година, защото зима в България на практика нямаше, макар това да не е никак хубаво по други причини. Но една тежка 5-6 месечна зима догодина може да доведе до там, че управляващите да се чудят къде да бягат след това. Така че нека много добре „си опичат” акъла и дай Боже, да вземат правилното решение. Така или иначе всички – и политици, и народ, сме в една и съща лодка. Не може някой да си позволи да дълбае дупка в единия край на лодката, за да успее да навреди на противника, защото всички ще потънем заедно.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военноморските сили празнуват 145-ата годишнина от основаването си

Сто четиресет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. В 20,00 ч. пред Доходното здание ще се състои празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с който..

публикувано на 05.08.24 в 07:00

Слабо понижение на температурите в понеделник

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, следобед и над планинските райони. На отделни места там ще превали. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат..

публикувано на 04.08.24 в 18:30

Деца нарисуваха 70-метрово влакче върху асфалт за празника на Вършец

Седемдесет деца направиха 70-метрова рисунка върху асфалт във Вършец по случай Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август в града с различни прояви. Малките художници нарисуваха влак със 70 вагончета,..

публикувано на 04.08.24 в 17:05