Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринкев: Музикантът е на сцената, за да развълнува с изпълнението си слушателя

БНР Новини
Снимка: личен архив

Когато едно увлечение прерасне в осъзната любов и осмисля търсенията и изявите в артистичната кариера на изпълнителя – това е щастлив път. По него върви флейтистът Димитър Маринкев, защото следва своето вдъхновение – старинната музика. Интерес към нея проявява още като ученик. След музикалното училище, постъпва в Академията и тогава идва мечтаната възможност. Взима участие в майсторски клас при холандския преподавател Мариолайн ван Роон, след което заминава да учи в Консерваторията в Енсхеде – Холандия.




„В този миг се почувствах в свои води. Бях 23-годишен, когато от извора започнах да попивам тънкости за това изкуство. В Холандия прекарах седем години, после заминах за Германия. Изучавах различни инструменти – първо блок флейта, след това – барокова, по-късно – клавесин. Занимавах се и с пеене, за да разбера и усетя връзката между сричкуването и риториката. Изкуството да говориш и да свириш в тази музика е неразривно свързано. В нея има закодирани (риторични и говорни) афекти, ритмически и хармонични фигури, които пряко кореспондират, подобно на човешката реч” – разказва Димитър Маринкев.

Фактът, че толкова дълбоко е потънал в тънкостите на тази музика се усеща на неговите концерти. Флейтата му пее, с лекота изпълнява така характерните орнаментирани виртуозни пасажи и отнася слушателя в други светове.

„Голямата ми любов е бароковата напречна флейта или т. нар. траверсо. Това е моят инструмент и предпочитам, когато свиря стара музика да използвам него. Аз от три години вече не живея постоянно в България, а в Германия. Член съм на няколко международни немски формации, с които изнасям концерти. Голяма част от опита ми като камерен музикант е базиран върху работата ми със специализирания Кьолнски камерен ансамбъл за стара музика. Вече 15 години имаме концерти: през лятото във Франция, през зимата – в Швейцария, а около Коледа – в Германия. Там съм от доайените на състава. Над 700 пъти съм излизал на сцена като солист. Многократното повторение на определени заглавия, води след себе си до вглъбяване в детайлите, а това увеличава силата на изпълнението.”


Любовта към старинната музика на Димитър Маринкев е и в основата на концертите, които той организираше, заедно със своя съученик от Консерваторията в Амстердам, финландеца – Аапо Хакинен (клавесин). Идеята им да представят на българската публика малък бароков фестивал, среща подкрепата на Финландското посолство у нас. Годината е 2005-а. Концертите се провеждат в католическата катедрала „Св. Йосиф” в София с участието на финландски музиканти, специализирали в тази област. С второто издание фестивалът се превръща в събитие. На него гостуват известният бароков цигулар Рикардо Минази, Людовико Минази – бароково виолончело, прекрасното сопрано Алена Данчева и др. В рамките му се провежда и Майсторски клас за барокови инструменти. След това идеята е поета от колеги на Димитър Маринкев. „Моите първоначални романтични опити се развиха” – казва днес флейтистът и се радва на успеха на фестивала „Изкуството на барока”, вече традиционен за културния ни афиш.

Талант и работа несъмнено се изискват, за да може един музикант да радва публиката с виртуозното си изпълнение. „Със сигурност работата е повече” – казва Димитър, но за него друг е най-важният момент в музикалното изкуство: „Не става въпрос само за това, коя е най-трудната пиеса за изпълнение, а как владееш един инструмент и изразяваш емоционални състояния. Ние сме актьори на сцената. Никой, освен колегите, които свирят на същия инструмент, не знае дали едно произведение е трудно или не. Важното е не само да произвеждаме красиви звуци, а да развълнуваме слушателя”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05