Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок музикантите от Б.Т.Р. задават въпроса „защо” с нов албум

БНР Новини
Снимка: личен архив

Песента „Защо” е първият сингъл от най-новия албум на Б.Т.Р. и дава заглавието му. До момента петимата рок музиканти имат издадени десет СD-та. Последният от тях – „Déjà vu”, представляваше кавър версии на различни български рок банди, преаранжирани от Атанас Пенев, Славчо Николов, Кирил Божков, Иван Калфов и Илиян Диков. Сега те се готвят за грандиозен концерт на 5 юни в зала „Универсиада”. Какво ще чуят меломаните там, споделя Славчо:

„Ще изпълним „Несбъдване” с поп певицата Мариана Попова и квартет „Стрингс”. Стоян Янкулов-Стунджи ще свири на тъпан в една от песните – „Сто гайди”. В нея участва и гайдаря Кирил Никоров и правим компилация между рок и фолклор. Пианистът от група „Те”, Ясен Велчев, поема клавирните партии в голяма част от композициите. Антон Георгиев от рок бандата „Ахат” също е сред гост-музикантите. В този концерт ще направим ретроспекция на всичко издадено от нас през тези двадесет години. Почитателите ни ще чуят и голяма част от новия ни албум.”






В проекта „Защо” феновете могат да се насладят на десет нови песни. Три от тях излязоха миналата година като самостоятелни сингли. В една от тях – „Несбъдване”, Наско за първи път пее в дует с друг изпълнител. Написана е по музика, текст и оркестрация на Славчо Николов. До края на годината, музикантите предвиждат да направят и видеоклип към нея, който ще представлява анимация. Ето какво добавя за албума „Защо” и вокала Атанас Пенев:

„Миналата година направихме двадесет години, но през 2014-а ще ги отпразнуваме официално. Започваме с концерта на пети юни. Тогава стартира и продажбата на албума върху който работим повече от две години. Оказа се, че в музиката на „Защо” сме склонни да експериментираме. Но разбира се, ние си оставаме рок група Б.Т.Р. като звучене. Мисля, че проектът е широкоспектърен в стилово отношение. Емил Бояджиев отново е с нас – мастерира песните в албума и сме много доволни от този факт. Той работи и по предишния ни диск „Déjà vu”, като в него вдигна високо летвата чисто технически. Мога да кажа, че „Защо” е също на перфектно ниво. Така че, това е награда за тези, които го слушат.”


След старта на 5 юни, Б.Т.Р. започва голямо национално турне, което ще продължи цяло лято и ще обхване повечето български градове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05