Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Ивет Лалова с респект

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бяха я отписали преди девет години. Ивет Лалова – най-бързата бяла жена на планетата. Каква ти жена, още момиче на 19-20 години! През юни 2004 г. на състезание за Купа „Европа” в Пловдив прави фурор с нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона. „Изведнъж се превърнах в момичето, което бяга 100-те метра за 10,77 сек. и цялото внимание се насочи към мен. За кратко време трябваше да порасна и повече да внимавам какво върша и говоря”, описва Ивет емоциите си тогава. Разбираемо е, като се има предвид, че само пет атлетки са били по-бързи до момента. Този резултат е трябвало да бъде потвърден. И сигурно е щяло да се случи… Съдбата обаче решава друго. На Олимпийските игри през 2004 в Атина Лалова остава 4-та на 100 м и 5-та на 200 м с резултати 11,00 сек и 22,56 сек. Впрочем и още нещо далеч не маловажно: В Атина Ивет е обявена за най-красивата спортистка на Олимпиадата според класация на германското списание „Щерн”! През зимата на 2005-а в Мадрид става европейска шампионка на 200 м в зала с 22,91 – нов национален рекорд. В началото на летния сезон печели турнира „Златният шпайк” в Острава с време от 11,03 сек., с които излиза на 2-ро място в годишната ранглиста. Всичко значи върви добре… до онзи 14 юни 2005 г., когато 15 минути преди да излезе на старта на турнира „Циклитирия” в Атина, Ивет, за да избегне сблъсък с друг състезател на тренировъчния стадион, при висока скорост и залитане получава жестока фрактура на бедрената кост. След пет тежки операции и 38-сантиметров пирон в костта за мнозина това би било край на спортната кариера. Но не и за Ивет Лалова. Въпросният пирон, след изваждането му, зае централно място сред десетките й трофеи и медали. Защото е символ на още една победа, може би най-трудната – тази на духа и волята над тленната физика. След две години възстановяване се завръща на пистата в Белград и печели спринта на 100 метра за 11,26 сек. Нелоша форма за начало, но недостатъчна за добро представяне на Световното първенство през 2007 в Осака и на Олимпийските игри през 2008 в Пекин. Трябва да минат още пет години, за да триумфира със златен медал на 100 метра от Европейското първенство в Хелзинки през 2012 г.

Тази година Ивет си направи хубав подарък за 30-ия си рожден ден /18 май/, катоспечели бягането на 100 метра в италианския град Гавардо и постави най-доброто време в Европа през сезона – 11,10 сек. Седмица по-късно постигна двойна победа на 100 и 200 м за турския си клуб „Енка”, а на четвърти пост допринесе и за титлата в щафетата на Европейското отборно първенство в португалския Вила Реал де Санто Антонио.

„Започнах сезона изключително силно, както никога досега. Нуждаех се от такова начало. Летният сезон ще бъде дълъг и искам да запазя най-добрата си форма за август. На европейското първенство в Цюрих ще бягам 100 и 200 метра. Оттам искам да взема медали и страхотни спомени.” Казва го Ивет Лалова, а при нея намерения и резултати се покриват, ако съдбата е благосклонна. А съдбата й е длъжник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят..

публикувано на 26.07.24 в 15:50