Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалогът между София и Киев продължава при нови обстоятелства

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На форума на високо равнище във Варшава, посветен на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа, българският президент Росен Плевнелиев се договори с новоизбрания си украински колега Петро Порошенко да посети Украйна в близко време. Визитата е част от един двустранен политически диалог, който не спира, въпреки драматичната украинска криза.

През март на посещение в Киев беше външният министър Кристиан Вигенин. Тогава, на среща с изпълняващия длъжността президент – Александър Турчинов, министърът изказа удовлетворение от отказа му да подпише решението на Върховната рада на Украйна за отмяна на закона за държавната езикова политика в страната. Месец по-рано българското правителство бе изразило недоволство от решението на новите управляващи в Украйна да променят приетия от Виктор Янукович закон за основите на държавната езикова политика. Той дава статут на регионален език не само на руския, но и на българския в районите с малцинствено население от над десет процента. По силата му в някои райони на Бесарабия, където живеят компактни български общности – Арциз, Измаил, Болград, българският език е приет за регионален. Радикалите в Украйна дори настояваха използване на руски език на обществени места да се инкриминира. Според юристи и дипломати това би засегнало и другите неукраински езици.

Темата ще е обект на разговори и при предстоящата визита на президента Плевнелиев. Още във Варшава Петро Порошенко пое ангажимент след встъпването си в длъжност като президент на Украйна да се отнесе много сериозно към правата на българите там и да търси решение, базирано на европейските ценности и стандарти. Шансовете за благоприятно развитие на нещата са високи. Порошенко е тясно свързан с българската общност в Украйна, завърши предизборната си кампания в Болград и има топли чувства към българите.

Ако през март министър Вигенин разговаря в Киев с изпълняващ длъжността президент, сега събеседник на президента Плевнелиев ще е един действащ държавен глава, към чийто избор се отнася с уважение и самата Москва, и от когото светът очаква да нормализира обстановката в страната.

Посещението на президента Плевнелиев в Украйна съвпада и с момент, в който търговският обмен на България с тази страна се е свил заради кризата с 50-70 на сто, а това чувствително е намалило общия ѝ износ. Украйна е един от основните търговски партньори на България и това е голям проблем. Несъмнено и той ще залегне в програмата на президентската визита. В програмата вероятно ще залегне и особено чувствителния въпрос за сигурността на доставките на руски газ за България през украинска територия. Дневният ред на визитата тепърва ще се уточнява, но още отсега тя е натоварена с високи очаквания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54