Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България върви към предсрочни избори

БНР Новини
Сергей Станишев заяви, че БСП ще започне консултации за предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

10 дни след вота на българите за Европарламент, по-малкият коалиционен партньор в правителството на Пламен Орешарски – ДПС, поиска оставка на премиера до есента и провеждане на предсрочни избори до края на годината. Офертата буквално разтресе информационното поле тази седмица и даде ясен знак, че компромисният експертен кабинет е изчерпал възможностите си и се налага смяната му по волята на суверена. Сформираното преди една година правителство на БСП и ДПС с негласна подкрепа от националистическата партия „Атака” в парламента е резултат от политическата криза в страната след масовите протести през зимата на 2013 г. Те доведоха до оставка на кабинета на Бойко Борисов и предсрочни парламентарни избори през май м.г. Победител в тях бе отново партията на Борисов, но тя не успя да осигури нужното й мнозинство от 50 % +1 гласа /121 депутати/ в 42-то НС, за да състави правителство. Така втората политическа сила БСП начело със Сергей Станишев, лидер и на ПЕС, стана мандатоносител на настоящия кабинет в коалиция на малцинството с ДПС. Нестабилното правителство едва не падна още при създаването си, заради компромисните назначения и масовите граждански протести вече над 350 дни с искане за оставката му от първия ден досега. Евровотът на 25 май т.г. само потвърди още веднъж ниското доверие в него, липсата на полезен ход за обществото и държавата, и очертаващ се политически крах. При това на тези избори, които бяха тест и за вътрешнополитическата стабилност, социалистите претърпяха сериозна загуба от основната опозиционна партия, претендент за властта – ГЕРБ. Първа от управляващите партии не издържа стабилното ДПС. С изненадващото си предложение за оставка на кабинета „Орешарски” и предсрочни избори, лидерът му Лютви Местан шокира дори партньора си мандатоносител. Ден по-късно БСП обяви, че ще започне консултации за предсрочни избори с парламентарните и извънпарламентарни формации. Реакциите и на останалите парламентарни сили показаха, че на практика предсрочните избори нямат алтернатива. Остава да се определи само срокът за провеждането им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05