Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С грация и чар струнен квартет Hypnotic представи албума си „Destiny”

БНР Новини
Снимка: hypnotic-bg.com



Сцената на Sofia Live Club в столицата се превърна в арена на красота, съчетана с виртуозна музика. Под „хипноза” с изпълненията си, ни поставиха Мария Новева (цигулка), Марина Хинова (виолончело), Бистра Копринкова (виола) и Гергана Алексиева (цигулка) от Hypnotic. Повод за среща с тях е „Destiny“ – дебютният им албум. „Музиката е основната причина, която ни събра” – споделя Гергана Алексиева. Ние сме класическа форма на струнен квартет. Но разликата при нас е във стила: компилираме произведения от класика, романтизъм и XX век със съвременна звучност и начин на интерпретация. Обръщаме внимание и на българския фолклор като го пречупваме през нашия поглед. Четирите се познаваме отдавна. С музикално образование сме и често работим заедно в различни оркестри. Идеята за създаването на Hypnotic дойде по-късно във времето. Стартът за нас в тази формация беше пиесата „Лудо младо”. Много хора я възприемат като народна песен, но тя е авторска, написана от Атанас Бояджиев. Но за да звучи така, както ние искахме, трябва да благодарим на Иван Христов.”


В албума „Destiny” момичетата са включили девет пиеси. Италианският композитор Маурицио Абени е направил почти всичките им аранжименти. Той работи с квартета по концепцията на концерта от няколко месеца. Гергана, Мария, Марина и Бистра бяха подготвили за промоцията специални акустични версии на пиесите от албума. Проектът е записан, миксиран и мастериран в Рим от тонрежисьора Марко Стречони. „Твърдо вярвам в успеха на квартет Hypnotic. Още преди години, когато се запознах с Гери и тя ми представи проекта, веднага усетих потенциала му. Очевидно е, че са много красиви, а и са сериозни инструменталистки. Но за да стигнеш до върха се нуждаеш от много повече качества, които и четирите притежават и не спират да развиват в себе си – усилена работа, перфекционизъм и стремеж към нови музикални хоризонти. С чисто сърце мога да кажа, че им предричам голямо бъдеще”, споделя Маурицио Абени.

Публиката бе впечатлена от представения от тях вариант на популярни пиеси като „Asturias”, „Libertango”, „Buba Mara”, „Besame Mucho” и други. На сцената за музикалната „хипноза” помогнаха и изявени български джазмени. Диригентът на Биг бенда на БНР, Антони Дончев бе главно действащо лице на сцената, заедно с гост-изпълнителите Мирослав Иванов (китара), Борис Таслев (бас и акустичен бас), Димитър Семов (ударни) и Петър Димов (клавишни и акордеон).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15