Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безпрецедентна ситуация заради „Южен поток”

БНР Новини
След среща в неделя със сенаторите от Конгреса на САЩ Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, българският премиер Пламен Орешарски обяви спирането на проекта „Южен поток” до изясняването на отношенията с ЕК.
Снимка: БГНЕС

България изпадна в безпрецедентна ситуация, след като получи заплахи за санкции едновременно от Брюксел и Вашингтон заради строителството на „Южен поток”. Москва пък нарече действията на правителството „енергиен шантаж срещу Русия”. Западни медии коментираха, че натискът върху България подейства, докато руските обвиняват САЩ, че е нанесъл удар по „Южен поток”. Събитията в България само за ден се развиха така мълниеносно, че дори българите не могат да се ориентират какво точно стана.

София

Българският премиер Пламен Орешарски разпореди спиране на „Южен поток” докато не се постигне разбирателство с Брюксел за строителството на газопровода. Това стана след среща на премиера с трима американски сенатори, пристигнали на посещение у нас. Енергийният министър Драгомир Стойнов заяви, че проектът „Южен поток” е необратим, което е важно и за Европа, и за България, и в момента споровете са как точно да бъде реализиран. Според него, Вашингтон възразява единствено срещу избрания изпълнител.

Брюксел

„Европейската комисия ще гарантира, че цялата енергийна инфраструктура и проекти в ЕС, какъвто е например „Южен поток”, ще отговарят на сто процента на европейските правила за конкуренция при обществените поръчки в енергетиката и т. н. Току-що започнахме наказателна процедура срещу България, която демонстрира, че не се шегуваме.” Думите са на Жозе Мануел Барозу, казани по време на срещата на Г-7. За да потвърди, че не се шегува, Брюксел замрази еврофондовете за България по редица европейски програми. Еврокомисарят за защита на потребителите Невен Мимица, който е на посещение в България, подкрепи тезата на Брюксел, че „Южен поток” диверсифицира единствено посоките, но не и източниците на газ, което не е приоритет на ЕС.

Вашингтон

Американският сенатор Джон Маккейн в прав текст заяви след срещата с премиера, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на „Южен поток”. Американският посланик у нас Марси Рийс обяви, че страната ѝ е дълбоко загрижена от решението на България да предостави изграждането на газопровода на „Стройтрансгаз”. Съакционер в компанията е Генадий Тимченко, близък на Владимир Путин, влязъл в „черните” списъци на Вашингтон заради кризата в Украйна. Вашингтон предупреди България, че ще наложи санкции на всички фирми, които партнират на въпросната компания. А това може да засегне както Българския енергиен холдинг, така и всяка банка, решила да отпусне кредит на подизпълнителите за строителството на „Южен поток”.

Москва

Тя е категорична, че ще строи газопровода въпреки санкциите на Брюксел. Дори европейските банки да откажат финансиране, „Газпром” ще плати проекта със собствени средства. А той се изчислява на над 16 млрд. евро. Москва обвинява ЕК в двойни стандарти, защото към този проект се предявяват искания, каквито не са претендирани към газопроводите, свързващи Северна Африка с Испания и Италия. Руски депутат нарече решението на България да спре газопровода „енергиен шантаж срещу Русия” и обвини Европа, че симулира активност в решаването на конфликта, но се опитва да застави Москва да доставя газ само през Украйна.

Политици и експерти

В управляващата партия БСП също имаше изненадани от хода на министър-председателя. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че премиерът е провалил проект, от който и Европа, и Русия, и България имаха нужда. „Южен поток” е шест пъти по-скъп от газопровод в Германия, изчисли бившият енергиен министър Трайчо Трайков. В проекта става дума да похарчим 3.5 млрд. евро, за да спечелим 200 работни места, коментира той. Така и не стана ясно има ли подписан договор с избрания изпълнител, има ли неустойки при прекратяването му и кой ще ги плаща.

Натискът от Брюксел

Защо България? Защото страната ни има ключово значение за излизане на газопровода на сушата. Освен, че санкциите от Брюксел грозят страната да загуби огромно количество пари от еврофондовете, за следващия програмен период Брюксел е отделил за България около 15 млрд. евро. А това са много пари, заради които си заслужава да се съобразиш с европейското енергийно законодателство.

Още от категорията

Васил Велев

Работодатели ще оборват решението за минималната работна заплата

Решението на Народното събрание за минималната работна заплата ще бъде оспорено пред Европейската комисия и Международната организация на труда. Това съобщи във Варна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По..

публикувано на 02.02.23 в 17:33

С около 47% е нараснала печалбата на банковата система през 2022 година

През 2022 г. печалбата на банковата система достига 2,1 млрд. лв., което е с 46,8% повече спрямо реализираната за 2021 г., съобщава Българската народна банка. В края на декември 2022 г. активите на банковата система достигат 155,4 млрд...

публикувано на 31.01.23 в 16:04
АЕЦ „Козлодуй“

"Росатом": И през 2023 г. ще доставяме гориво за АЕЦ "Козлодуй" по план

Руската компания "ТВЕЛ", дъщерна на "Росатом" е изпълнила програмата си за доставки на ядрено гориво за 2022 г. в срок. Не се съмняваме, че и програмата за доставки за 2023 г. ще бъде изпълнена също така без закъснение. Това пишат от руската..

публикувано на 31.01.23 в 14:45