Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Григоров: Нямаме право да губим човешки живот, затова че линейката е закъсняла

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Случаят със Спешна помощ е показателен, че когато всички се заемат с един проблем, решение почти винаги се намира. В конкретния случай оказва се, че може да се намерят допълнително и линейки, и лекари от софийски болници, желаещи да дежурят, докато се попълнят овакантените места в Центъра за спешна помощ. Вероятно ще се намерят и средства за макар и неголямо увеличение на възнагражденията на работещите там лекари. А Българският червен кръст и партньорски бизнес организации стартираха пилотен 4-месечен проект, който е допълнителна сериозна подкрепа на общите усилия. През тези няколко месеца ще се тества ефективността му да работи и по-нататък. Христо Григоров, председател на БЧК, обяснява същността на идеята:

„В проекта са включени сериозни наши партньори, разполагаме с линейки, с мотори, с хеликоптери и всичко това бихме желали да го експериментираме в тези 4 месеца. Най-важното е, че включваме и таксиметрови шофьори, защото фактически таксиметровият шофьор е този, който се движи най-много в София и той е един от първите, който е на мястото на катастрофата. Започваме обучаването на 80 шофьори по една програма, която е учебната програма на парамедиците. Но шофьорите няма да са парамедици, те ще имат само разширени познания, за да могат да се ориентират и да не изпадат в психически стрес, когато видят кръв и отрязани крайници, не дай си боже. Тогава те своевременно ще се обадят на своя Кол център и на единния европейски телефон за спешна помощ 112, защото фактически 112 ще контролира всичко. И най-важното е, че те ще оказват първата, най-необходима помощ за запазване жизнените функции на пострадалия. Това е един много интересен модел. В конкретния случай ползваме големия опит на немския Червен кръст, както и опита на Израел.”

Ние не сме конкуренти на държавата, нашата задача е да й предложим един продукт, който да даде възможност всички заедно да бъдем по-ефективни, казва Григоров.

„Един от нашите партньори вече е „налял” стотици хиляди лева, закупувайки линейки, мотори. Над 100 мотора са напълно оборудвани със всичко – като се започне от дефибрилатори, апарати за ЕКГ, всичко необходимо, което го има в една линейка, го има на един такъв мотор. Първоначално той ще вози лекари, впоследствие, когато се обучат парамедиците, моторите ще бъдат с парамедици, защото моторът се придвижва най-бързо, както и таксито. Нашите партньори, това са ЕНА -Спешна помощ /частна фирма за неотложна помощ, разполагаща с транспортна, логистична и информационна система/ другите са „Хели Ер”, това е структурата, разполагаща с хеликоптери. Искаме тези хеликоптери да бъдат на разположение. „Хели Ер”имат площадки за кацане в Бургас и Варна, те ще поемат и цялото Черноморие, имат и четири места за кацане в София. Отделно наши партньори са браншовата организация на таксиметровите шофьори, както и големите болници, с които имаме договор за прием на пациентите в рамките на тия 4 месеца.Така че това е един много интересен и полезен експеримент. Не откриваме топлата вода, публично-частното партньорство е нещо, което е наложено в света и което действа много, много ефективно.”

Таксиметровите шофьори, включени в проекта, ще носят отличителни жилетки със знака на Българския червен кръст. Таксито ще е оборудвано с разширена аптечка, с допълнителни материали. Те ще дават възможност на шофьора да е по-оперативен в оказването на тази първа, крайно необходима помощ за спасяването на жизнените функции на човека. „При съществуващия демографски срив, при положение че около два милиона души вече са емигрирали от България, трябва да се борим за всеки човешки живот”, казва председателят на БЧК Христо Григоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17