Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските евродепутати с консенсус по национално значимите теми

БНР Новини
Снимка: БТА

На среща с президента Росен Плевнелиев новите български евродепутати постигнаха консенсус по национално значимите теми. Целта е да има единодействие при защитата им в ЕП през следващите 5 години без оглед на политическата принадлежност. България е представена от 17 от общо 751 члена в ЕП. От тях 6 от ГЕРБ и 1 от Реформаторския блок в групата на ЕНП, 4 от Коалиция за България в ПЕС, 4 от ДПС в АЛДЕ и 2 от Коалиция „България без цензура” – ВМРО-ЗНС при консерваторите. Кои са ключовите сфери от национален интерес? Ето отговора на наши евродепутати от различните политически семейства:

„Това са първо интересите на българските граждани извън страната – каза Томислав Дончев от ГЕРБ/ЕНП. – Също достъпът на България до ресурси. Въпреки че финансовата рамка вече е договорена, все още има европари за разпределяне. Членството в Шенген, а и в Еврозоната в дългосрочен план, са сред темите, по които нямаме какъвто и да е спор. Както и по голямата тема за нуждата всички да работим за една силна Европа в енергетиката, сигурността, външната политика. А не фокусът да е върху това, в какви бутилки да бъде наливан зехтинът. Обсъдихме и темата за българския еврокомисар, без да се споменават имена. Имаме консенсус по това, че България трябва максимално бързо да заяви позиция и отсега да се бори за максимално добър за страната ни ресор. Изчакване до последния момент, както коментира тези дни правителството, не е приемлив за всички.”

„13 или 14 общи теми можахме да намерим помежду си. Това е безспорен успех. Те са от икономика до външна политика, от членство в Шенген до бежанците. Така че мислим вече как добрите заявки от днес ще станат дела” – категорична е Илиана Йотова от БСП/ПЕС.

„Говорихме си по ясно формулираните български тези от членството на България в Шенген до това България да е стабилен лидер на Балканите. Разбира се, и за енергийната политика. Определихме 17 точки и намерихме доста общи позиции, по които да се консолидират всички български евродепутати“ – посочи Филиз Хюсменова от ДПС/АЛДЕ.

„Когато говорим трябва ли да има един голям енергиен проект, който да донесе пари на българите, българските евродепутати трябва да се обединят – убеден е Ангел Джамбазки от ВМРО, защото националните приоритети са задължителни за всички. – Не може да имаме различия за българското малцинство в Македония, българската общност в Западните покрайнини /Сърбия/, за българите в Украйна, в Румъния. Всички трябва да сме на едно мнение и то е защита на българите там. Но европейската трибуна не трябва да се използва и за решаване на вътрешни крамоли, да изнасяме навън „мръсното бельо” с цел вътрешни саморазправи.”

„Общо взето защитата на правата на българите в чужбина, на българските общности и българските граждани в ЕС, усилена работа за защита правата на българското малцинство в Украйна – това са пресечните точки за обща българска позиция в ЕП, според Светослав Малинов от Реформаторския блок/ЕНП. – Редно е да има обединение по темата за еврофондовете, но не по всички, защото тя е пряко свързана с българското правителство. Новият български еврокомисар трябва да е колкото се може по-влиятелен. Но това е функция и на стабилността на правителството ни.”

Новоизбраните български депутати определиха като успешна тази първа по рода си среща и изразиха мнение това да стане поне ежегодна практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51