Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре започва „Джаз форум” – Стара Загора

БНР Новини
Снимка: jazzforumsz.com

Изключително наситена, програмата представя някои от най-добрите български проекти, а чуждестранните гости са известни имена от световните сцени. Това е третото издание на Джаз форума в Стара Загора. Създаден е по идея на тромпетиста Венци Благоев, който всяка година избира основната тема на фестивала.

„Основният акцент сега е върху творчеството на българските джаз композитори” – казва той в интервю за Радио България. „Разбира се, не е възможно да съберем всички по едно и също време, но се постарахме да направим истинска ретроспекция на жанра. В програмата ще чуете авторски пиеси на известните наши пианисти Милчо Левиев, Марио Станчев, Любомир Денев, Антони Дончев и още няколко от сравнително по-младите им колеги. Сред българските саксофонисти също има изявени композитори, които сме поканили – Владко Кърпаров, Димитър Льолев, Димитър Момчев… Предвидени са два уъркшопа под ръководството на чуждестранните гости – световноизвестния саксофонист Джордж Гарзон, преподавател в Бъркли колидж и Даниел Идалго Уонг, пианист и композитор от Мексико. С Даниел сме работили заедно преди години, пътували сме много. Сега той ще се представи със своето трио.”

Форумът е част от т. нар. „джазова седмица”, която включва интересна предфестивална програма – три поредни вечери „Джаз за деца”, фото изложба и лектори на тема: „Джазови мотиви в българското кино”. Концертите за деца са една от най-оригиналните идеи на Венци Благоев, организира ги в различни градове у нас. А кинолекторията се провежда за първи път. Водещ е Цветомир Цанков.

„Искаме да фокусираме вниманието върху постиженията на българските джаз музиканти и в тази област. „Джазовата седмица” започна в понеделник (9 юни) със знаковата пиеса „Бог да благослови детето” – от репертоара на Били Холидей. И с призива: „Да бъдем по-добри, да уважаваме правилата и да ги спазваме, да бъдем отговорни, когато шофираме”. В знак на съпричастност всички изпълнителни от тазгодишния фестивал „Джаз форум Стара Загора” носят лентичка с надпис „Животът зависи от мен!”.

„Един град, един човек, един фестивал – това е рецептата…” – каза Венци Благоев в интервю за Радио България преди години. Градът беше Русе, човекът – Петър Петров-Парчето, основател и организатор на Джаз срещата в крайдунавския град допреди година, когато си отиде от този свят. Музикант с пословична преданост към българското изкуство. „Той беше моят ментор” – казва Венци. „Давал ми е съвети около организацията. Но винаги ми повтаряше това, което за него беше най-важното: „Ние, джаз музикантите в България, сме „два файтона хора”. Трябва да се подкрепяме и непрестанно да окуражаваме по-младите колеги.” Старая се да следвам тези думи. Когато каня чуждестранни музиканти ги включвам в общи проекти с наши джазмени. Последният концерт на 14 юни ще обедини гостите и техните български колеги. Предварително съм изпратил нотите на няколко пиеси, които бих искал да изпълним заедно. Чужденци ще свирят музика от български композитори. Дай, Боже, да се получи добре!”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25