Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единадесетият международен фестивал на православната музика събира участници от шест страни в Поморие

БНР Новини
Снимка: orthodoxvoices.org

Всяко лято през юни черноморският град Поморие се превръща в духовно средище за православни християни от десетки страни. Поводът е Международният фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно ест”. Неговото единадесето издание /11.06 – 15.06/ ще събере общо 23 хорови състава от Полша, Украйна, Русия, Сърбия, Македония и България. Официалното откриване ще се състои вечерта на 11 юни с литийно шествие и водосвет. Подробности за фестивалната програма научаваме от музикалния директор г-жа Йорданка Туджарова:

„Предвидили сме среща на диригентите, както всяка година. Неин водещ ще бъде протойерей Кирил Попов, а темата е „Ролята на църковното пеене в съвременното общество”. Планирали сме открита репетиция с диригентите и представители на хоровете. Тя е в чест на 125 г. от рождението на Петър Динев – изтъкнат творец на църковна музика в България. Друг интересен щрих от това издание е, че ще формираме сборен хор, както направихме миналата година. Своята кулминация фестивалът ще достигне на 15 юни. Участници в него ще пеят в храмове в Поморие, Несебър и Бургас, където ще се отслужат празнични литургии. Заключителният концерт е същия ден. На него всичките състави ще се представят с по едно произведение. Така този мащабен форум ще приключи.”

Патрони на фестивала са Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и кметът на община Поморие Иван Алексиев. Всяка година храмът „Рождество на Пресвета Богородица” отваря вратите си за участниците и вярващите. „Имаме голямата подкрепа на неговия предстоятел отец Иван Стойков. Благодаря и на целия фестивален секретариат, който е под почетното председателство на доц. Димитър Димитров” – каза Йорданка Туджарова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15