Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България става член на Европейската космическа агенция

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България влиза в европейското космическо семейство. В дейността на Европейската космическа агенция (ЕКА) досега участваха всички страни-членки на ЕС, с изключение на България и Хърватия. Българското правителство даде картбланш на дългогодишното очакване на „космическата” общност у нас. Членството в ЕКА ще ни даде възможност да участваме в европейските космически програми.

Въпреки че България е шеста космическа сила в света и има традиции в космическите технологии, страната ни остана една от последните, които се качиха на влака. Освен оправданията на редица правителства, че членският внос е висок за българския бюджет, при споменаването на „космически изследвания” всички остават с убеждението, че това е твърде абстрактно и малко „извънземно” на фона на кризата в Европа. Всъщност става дума за изключително важни неща, като комуникационни и GPS технологии, GSM мрежи, сателити, интернет. България има потенциал да участва в системата за глобална навигация Galileo, а „това е бизнес, по-голям от петрола и природния газ”, казва проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания към БАН. Защото всеки автомобил и мобилен телефон ще бъдат снабдени с GPS система.

СнимкаКакви конкретно ще бъдат ползите за България от членството в ЕКА?

„Влизаме в европейското космическо и авиационно общество на високите технологии и можем да участваме във всички проекти на ЕКА” – казва в интервю за Радио България проф. Гецов. „Тук не само науката, но и българският бизнес имат интерес. Голяма част от проектите на ЕКА опират и до бизнеса, защото става въпрос за комуникации, за навигация и за много други космически приложения. Проектите са много добре финансирани от ЕК, така че това е много сериозна крачка на България към присъединяване в обществото на високотехнологичните държави.”

Всяка година ЕКА обявява програми за повече от три милиарда евро, а доскоро български фирми и учени не бяха допускани до тях. Членският внос, който ще плащаме, е 1.2 милиона евро. Какво ще получаваме срещу това?

„85 процента от тези средства се връщат на държавата чрез възложени проекти или съвместни с ЕКА, с български фирми и с български научни организации. Така че, на първо време почти един милион евро ще се върнат в българската наука, българския бизнес, производството, в малките и средни предприятия. Загуба няма, като се има предвид, че България е достатъчно активна, има традиции в тези области, и може да върне над сто процента от вноската, а може да отиде и по-високо. Когато започне истинското партньорство искаме да вземем и повече средства от тези, които даваме.”

България отдавна е в „космически връзки” с доста страни от Европа.

„Ние отдавна сътрудничим с много от държавите на ЕС. Просто членството дава нови възможности за участие. И досега имаше доста проекти на ЕКА, до които ние нямахме достъп, защото не сме членове. А сега можем като равноправни да участваме във всички проекти. Но много от нещата зависят и от нашата активност, нашите способности. Едно от условията е да се направи програма – Българска национална космическа програма, в която да се включат основните области в които имаме възможности да участваме. По всяка вероятност ще се направи същото и с нашия бизнес – кои фирми, какво могат да правят. Тоест става въпрос първо за програма и после за двустранно запознаване на европейските администратори с възможностите на България и съвместни действия.”

В кои области е нашата сила?

„Основно в областта на дистанционното изследване на Земята от Космоса, космическата физика, трансфера на аерокосмически технологии. Само от последните години ние имаме повече от 100 проекта и повече от 20-30 апаратури и системи, които и сегя летят на Международната космическа станция.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30