Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фестивал провокира бирената култура на българина

| обновено на 17.06.14 в 10:33 БНР Новини
3
Снимка: БГНЕС

Какво му трябва на човек в месеца на Световното първенство по футбол? Компания, телевизор и разбира се… бира. Тъкмо това предложи на жителите и гостите на София фестивалът BeerRelation на открито в един от най-зелените кътове на столицата – Южния парк.

И още нещо предложи биреният уикенд, започнал още в четвъртък: срещи и запознанства, музикални изкушения на открито. Нови и неочаквани познания за напитката, която съпровожда човешкия род от най-стари времена. Викинги, келти, римляни, саксонци – всички те, разделени от исторически епохи и географски райони, имат нещо общо. Същото, което ги свързва и с нас, обитаващите 21-ви век – любовта към бирата, за която може да си говорим с часове.

Каква ниша се опитва да запълни този нов фестивал?

Тъй като в България са рядкост форумите, които събират на едно място вече наложени производители и известните брандове с бутикови и семейни пивоварни, които нямат шанса да ни уцелят с рекламни послания от телевизора, BeerRelation създава една платформа, която дава равен шанс на големи и малки да привлекат вниманието ни с качествата на своя продукт.

Още за идеята на фестивала ще научим от неговите организатори в лицето на Таня Конакчиева:

Снимка: Людмил Фотев„Идеята дойде спонтанно, провокирана от наши приятели, които искаха да направим някакъв тип бирен фестивал. Но не просто да бъде фестивал, на който да се лее бира, а хората да дойдат да се забавляват. От една страна обвързахме фестивала с хубава музика, която не се слуша всеки ден, от друга – с откриването на световното първенство по футбол, така че, хората да могат на чаша бира да изгледат хубавите мачове. Същевременно се стремяхме  да им предложим атракции, които не биха могли да видят и да участват в тях на друго място. Искахме също да предложим на хората възможност да научат нещо повече за различните видове бира, които се произвеждат в България и по света.

В шатрата на Радио „Бинар” – интернет радиото на БНР, което е медиен партньор на фестивала, срещаме човек, за когото бирата е любима напитка,  и семеен бизнес, като производител на пенливата течност. Темелко Пампов е председател  на Асоциация на домашните пивовари, обединяваща хора, които противно на разпространеното мнение, вярват, че на пазара у нас има място за още десетки видове местни марки бира.

Какви са успехите на нейните членове извън страната?

„Успехите ни засега са по-скоро в Източна Европа, в конкурсите, които се провеждат в бившите соцстрани. Участвали сме в конкурси в Словакия, в Будапеща, Хърватска, Полша. Бирите, които сме представили там, са оценени много добре като сред нас има домашни пивовари, които получиха челни места. Един домашен пивовар от Пловдив – Георги Цанев, получи в  Кошице, Словакия, за неговия бок – вид силна немска бира, наградата „Бронзова шишарка“ в състезанието „Бела врана“.

Наред с традиционните, отдавана наложени на пазара български бири и с прохождащите нови марки, произведени у нас от бутикови пивоварни и пивовари-ентусиасти, BeerRelation представи на посетителите част от невероятното многообразие от слабо познати и неизвестни марки бира не само от традиционни световни производители като Белгия и Холандия, но и от Швеция, САЩ, както и от други екзотични бирени дестинации.

Снимка: Мария ПееваЕдин от вносителите на трапистка бира – Димитър Димитров, ни разказа повече за историята на траписткото пиво, водещо началото си от ордена на Свети Бенедикт. Марката La Trappe всъщност идва от името на манастир във Франция от 12-ти век, чийто монаси първи започнали да правят тази бира.

Фестивалът BeerRelation още веднъж показа, че бирата, освен наслада за сетивата, свързва хората и създава общности. За настроението помогна и богатата фестивална програма, за която се бяха погрижили организаторите на тридневното събитие. Музика, театър, нетрадиционни състезания и игри, забавляваха посетителите.

BeerRelation откри по един чудесен начин лятото. По статистически данни миналата година българите са изпили около 500 милиона литра бира. През тази година могат да станат и повече, но както BeerRelation показа, важното е не само количеството, а качеството.

Очаквайте скоро  още материали по темата за домашните пивовари и за колекционерите на бирени артикули – все фактори за растящата бирена култура на българите.Галерия

Още от категорията

Детски лагер и една силна жена връщат живота в живописното Смоличано

Открих село Смоличано благодарение на църквата „Св. Анна“ – спомня си Елена Начева. С неин приятел – иконописец, трябвало да реставрират църквата и така попада на това прекрасно място. „Харесва ми, защото от тук не минава автомобилно шосе за другаде. Ако..

публикувано на 31.10.20 в 01:30

Мрежа от млади посланици ще работи за опазване на черноморската екосистема

Постигане на здравословно, устойчиво и повече ценено Черно море е каузата, за която ще се бори мрежата от млади хора в региона.   „Черно море е богатство. С научните изследвания, иновациите и сътрудничеството, можем да го превърнем в естествена..

публикувано на 31.10.20 в 01:10

Поредна вечер на протести

На площад „Независимост”, в т.нар „Триъгълник на властта”, протестиращите отново се събраха за 114 -та поредна вечер. Исканията им за оставка на правителството и главния прокурор и предсрочни парламентарни избори остават непроменени.

публикувано на 30.10.20 в 19:46