Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Багри, вкусове и аромати от Средновековието

БНР Новини

Пътуване назад в миналото, потапяне в пъстротата, вкуса и аромата на живота през средните векове не само по нашите земи, но и във Византия, Източна, Западна и Северна Европа, латинските държави на Балканите и в Близкия Изток. За подобно вълнуващо преживяване не се нуждаете от машина на времето, нито от високоскоростен самолет. За два дни (5 и 6 юли) всичко това ще възкръсне пред очите ви по време на първия по рода си столичен Средновековен панаир. Организатор на събитието е Средновековно общество MODVS VIVENDI („Модус вивенди”, от латински – начин на живот). Това е неправителствена организация, която се стреми да пресъздаде пълнокръвна картина на живота през тази интересна епоха, не само с помощта на историческите книги, но и чрез експериментална археология, и историческа реконструкция (възстановка). Средновековният лагер с шатри ще бъде разпънат в двора на Боянската църква, емблематично място от тази епоха. До какво ще се докоснат столичани и гостите на града, разказва за Радио България Калин Йорданов, председател на MODVS VIVENDI:

„В тези два дни във формата на „живата история” и историческите реконструкции ще пресъздадем занаятите, изкуствата, военното дело, културата, изобщо бита и ежедневието от периода XII-XIV век, такива каквито са били характерни за региона на България, Византия, латинския свят. Ще бъдат обособени различни зони, в които ще се случват най-различни атракции. Ще има музей на открито с различни експозиции с реплики на средновековни одежди, въоръжение, предмети от бита и т. н. Също така ще се проведат много демонстрации, презентации, семинари, спектакли. Очаква ни богата програма от концерти със старинна музика. Ще има също малък средновековен базар. Ще предоставим на жителите и гостите на столицата едно уникално преживяване и докосване до Средновековието по много непосредствен и жив начин.”

Снимка

Някои от членовете на MODVS VIVENDI са се посветили специално на изследване на средновековната кухня и на превода на стари, автентични рецепти от Византия, Западна Европа, та дори и от Арабския свят. „Специфично за средновековната кухня е съчетаването на различни вкусове: сладко-кисело, сладко-горчиво-солено, както и изобилното подправяне с екзотични подправки и билки”, обяснява Калин Йорданов. Така че дегустацията на средновековни напитки и лакомства по време на панаира ще бъде със сигурност истинско тържество за сетивата. Почитателите на напитката на боговете ще имат възможност да се насладят на френско дворцово вино, известно като хипокрас или пимент, да вкусят медовина или византийско вино, подправено с розово сладко. Още за изненадите по време на панаира, разказва Калин Йорданов:

„Занаятите, които ще представим, са част от тези, които самите ние се опитваме да пресъздаваме през годините. Това са изработване на книга, тъкане с реплика на средновековен портативен стан, бродиране на средновековни десени и изработване на средновековни обувки по археологически находки, изработка на нитована халчеста ризница, сечене на средновековни монети. Ще има демонстрации на средновековни бойни умения, историческа фехтовка, възможност за стрелба с реконструкция на средновековен рефлексен лък. Ще представим също средновековни игри.”

Снимки: MODVS VIVENDI



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17