Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българската федерация по конен спорт отпразнува своята 100-годишнина

БНР Новини
Победителят Ангел Няголов с кобила Картина 8.
Снимка: БТА

Тази неделя на конна база „Генерал Крум Лекарски” в Божурище се проведе състезание за Световната купа по прескачане на препятствия. Победата за България донесе Ангел Няголов, а Росен Райчев зае второто място. Трети стана Сенчер Хорасан от Турция. Състезанието отбеляза и  100-годишнината на Българската Федерация по конен спорт, създадена през 1914 г. под името „Български Жокей клуб”. По темата разговаряхме с Теодор Шейтанов – главен секретар на федерацията.

Как определяте представянето на нашите състезатели на провелото се състезание?

Снимка: БГНЕС„Резултатите сами говорят за нашето представяне. След като на Световна купа GrandPrix  успяхме да спечелим първо и второ място. Изключително съм радостен да поздравя Ангел Няголов и Росен Райчев за спечелената победа.”

Тази година честваме 100-годишнината на Българската федерация по конен спорт. Как ще се развива конният спорт у нас оттук нататък? Какви цели си поставя федерацията?

„Развитието на конния спорт е изключително комплицирано понятие, но това, което сме си поставили като цели е преди всичко развитие на базата, която е от  деца и юноши. Работим по няколко програми в тази насока, една от които включва работа с чуждестранни специалисти. Дори в момента провеждаме тренировъчен лагер с Рийн ван дер Шафт. Същите програми предстоят за дисциплините всестранна езда и прескачане.  Очакваме да пристигне един от най-добрите треньори в света – това е Нелсън Песоа, баща на един топсъстезател Родриго Песоа. Вече подобна програма заедно с националната федерация на Испания, тече в дисциплината „Издържливост”. По отношение на топспорт програмите, предстои ни квалификация за олимпийските игри. Тя ще бъде догодина през месец август в Аахен – Германия. Надявам се дотогава всичко да е наред с  бразилските състезатели, които чакат българско поданство. В момента те също се състезават изключително успешно. Вчера в Люксембург на едно много силно състезание Пол Стюарт завърши на пето място. Те самите са закупили два топ коня. Цената е изключително сериозна за нашите представи. Става въпрос за седемцифрена сума в евро, така че, надяваме се, заедно с нашите състезатели, да имаме шанс да се класираме за олимпиадата в Рио.”

Росен Райчев с Кока Кола 6 зае второто място на състезанието за Световната купа в Божурище. Снимка: БТАРазлични състезателни форми във времето са довели до системно развитие на специализирани коне. Според Стефан Рътков – един от най-големите коневъди от миналия век „коневъдството е симфонията на всички видове животновъдство.

Какво е качеството на българските коне днес? Има ли сред тях жребци, които са печелили награди?

„В момента има един кон, който е собственост на Христо Киров. Този кон се беше класирал на трето място на бундесшампионата в Германия. Това е най-силното национално състезание в света, но в момента имаме няколко коня за обездка, които се състезават успешно в Германия. В България развъдната дейност по немски програми се извършва в село Рибен. Там се развъждат коне от породата „Хановер”, както и в конно-спортна база „Изови” в село Опицвет. Там имаме лицензирани производители за породата „Тракинен”. В Шумен също се извършва развъдна дейност в конезавода „Кабиюк”.”

Българската конна федерация, представена от генерал Владимир Стойчев и Крум Лекарски, е една от първите федерации, участвали на Олимпийските игри в Париж през 1924 година. Как най-кратко може да бъде представена тя според главния секретар на Българската федерация по конен спорт Теодор Шейтанов:

„Федерацията е третата в страната и е една от най-дългогодишните членове на Международната федерация по конен спорт. Международната федерация е основана след българската. Нашата е създадена през 1914 година, а световната през 1921 година, така че имаме доста сериозни традиции. Мога да спомена победите на генерал Стойчев и Лекарски, както и успехите на олимпиадите в Стокхолм, Москва и Сидни.”

Още от категорията

Цветана Пиронкова

Пиронкова и Димитров запазват местата си в световните ранглисти

Първите ракети в българския тенис Цветана Пиронкова и Григор Димитров запазиха местата си в световните ранглисти при мъжете и жените, информира БНР-Новини . Димитров остава 20-и с актив от 2215 точки след полуфинала в Антверп, Белгия. Той е вече..

публикувано на 26.10.20 в 10:40

Българските гимнастички ще участват в онлайн турнир, организиран от Русия

Българският национален отбор по художествена гимнастика за жени и за девойки (индивидуално и ансамбли) ще вземе участие във II-ия международен онлайн-турнир по художествена гимнастика, организиран от Общоруската федерация по художествена гимнастика...

публикувано на 24.10.20 в 09:55

Григор Димитров - на полуфинал

Четвъртият в схемата на тенис турнира в зала в Антверп, Белгия, Григор Димитров вече е на полуфинал, без да е излязъл на корта, информира БНР-Новини .  Това стана факт, след като съперникът му днес Милош Раонич от Канада се отказа заради..

публикувано на 23.10.20 в 13:45