Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧИС с поглед към ЕС и младото поколение

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Създадена на прага на XXI век, Организацията за черноморско икономическо сътрудничество обединява 12 страни от региона – Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна. Това сътрудничество стана възможно след края на „Студената война” и все още търси себе си. На 19 юни в курорта Златни пясъци, на българския бряг, ще се състои поредната среща на Съвета на министрите на външните работи на Черноморските страни. Това събитие бележи края на 6-месечното председателство на ЧИС от България, което премина под мотото „По-добра синергия за повишена конкурентоспособност”.

Пред Радио България посланик Бранимир Радев, представител на България в седалището на Организацията в Истанбул, подчерта огромния икономически потенциал на Черноморския регион, зареден с исторически противоречия. Достатъчно е да споменем в това отношение настоящото напрежение между двете черноморски страни Украйна и Русия, което има своя световен отзвук.

„Това е един разнороден, тежък район, с много сериозни исторически обременености, а и със своите съвременни проблеми. Но той е и с много интересен икономически потенциал. Това е важен транзитен регион, където дори тези негови възможности не са напълно оползотворени. Нека погледнем към връзките, които той дава между севера и юга, а на изток към Кавказ и Каспийско море, към Централна Азия. В това отношение Черноморието е един изключително интересен регион с огромен потенциал.”

Точно развитието на транспортното сътрудничество между Черноморските страни бе един от приоритетите на българското председателство, добавя посланик Радев. На тази тема бе посветена една от срещите на ЧИС през първата половина на тази година. Друг важен акцент бе търсенето на пътища за сближаване с ЕС чрез „създаване на практичен диалог” между двете организации. Черноморските страни бяха и до голяма степен остават пренебрегвано, малко далечно и непривично за ЕС направление във външната политика. Присъединяването към общността през 2007 г. на две черноморски държави – България и Румъния – даде начален тласък за развитие на по-близки отношения.

„Ние правим всичко възможно за активизиране на диалога”, казва г-н Радев. „Но, да си го кажем честно, моментът малко не беше подходящ, тъй като ЕС от началото на годината на практика се намираше постоянно в предизборна ситуация. Но пък след нас като председател на ЧИС идва Гърция, а след нея са Молдова и Румъния. Така, в разстояние на две години и трите държави-членки на ЕС, които участват в ЧИС, ще се изредят като председатели. Ние намираме това за много важен момент, който трябва да бъде успешно използван за развитие на отношенията между Черноморските държави и ЕС в икономически план. От наша страна също се изискваше постигане на по-конкретна позиция на самите черноморски страни в ЕС по този въпрос. И тук следва да кажа, че такава позиция, сътрудничество и координация са вече в ход. С Гърция и Румъния имаме много добро взаимодействие. Работим заедно за това да убедим други страни от ЕС, тези които са по-наблизо, пък и географски по-отдалечените, в голямата полза от икономическото сътрудничество с Черноморския район.”

Посланик Бранимир Радев изрази особено задоволство от постигнатото във връзка с другия приоритет на българското председателство – развитие на сътрудничеството в областта на младежта и спорта. Ще се съгласим с него, че в един регион с наследени исторически търкания, изграждане на мостове между младите хора е залог за по-добро бъдеще.

„Аз бих сложил ударението върху младежта, макар че и спортът също има своето място, в сътрудничеството за създаване на взаимно разбиране, за онези чисто човешки контакти, които нищо не може да замени. Една прекрасна среща на министрите отговорни за младежта и спорта беше организирана от нашето министерство в бившата царска морска резиденция Евксиноград в края на април тази година. Нашата работа в тази насока ще продължи като бъде прибавена и проблематиката на децата с един поглед към бъдещето на този регион. В опит да се създадат условия за по-добро бъдеще за нашите деца и за младежта, която се опитваме да задържим в нашите страни, където тя да намери своята реализация.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55