Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът „Българска рапсодия” на Иван Ничев открива фестивала „Любовта е лудост”

БНР Новини
Снимка: www.fccvarna.bg

От 22 до 28 юни Варна ще бъде домакин на международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. Той ще бъде открит с премиерата на филма „Българска рапсодия” на режисьора Иван Ничев. Лентата е българо-израелска продукция и е последната част от трилогия, свързана с годините на Втората световна война, с темата за етническата толерантност и човечността, със спасяването на близо 50 хиляди български евреи от депортация в нацистките лагери. Първите два филма: „След края на света” и „Пътуване към Йерусалим” участваха в над сто международни фестивала, бяха номинирани от България за чуждестранен „Оскар”, показвани са в редица чужди телевизии, за тях са писани рецензии в прочути списания като Variety и Screen International. Както посочва проф. Ничев, и досега двете ленти се показват в наши културни центрове в чужбина.

Доколко историята за спасението на българските евреи е позната по света?

„Тази тема е и позната, и непозната” – разказва режисьорът. „Още в самото начало, когато показвах „След края на света” в Америка, ми направи впечатление, че много хора не бяха съвсем наясно с историята. Аз бях канен там осем-девет пъти в най-различни градове и на фестивали, почти цяла Америка обиколих. Много хора трудно се досещаха къде се намира нашата малка, прекрасна страна. И това ме амбицира да направя втория филм – „Пътуване към Йерусалим”, защото си заслужава тези хора да узнаят за славните страници на етническа толерантност и добросъседство, особено в един район, какъвто е Балканите. Всичко това се случваше на фона на избухващите конфликти по света, защото първия филм – „След края на света” – започнах да снимам, когато избухна войната в Косово. Сега, когато ми предстои премиера на третия филм – „Българска рапсодия”, виждате какво става в Сирия, в Ирак, какви жестокости! Това е нещо страшно и затова изкуството е задължено да показва, да се опитва да внушава на хората, че си струва да живеем със съседа си добре, най-простичко казано.”

Последната лента от триптиха е своеобразна кулминация, преклонение пред подвига на българския народ за спасението на около 50 хиляди евреи. Иван Ничев отбелязва, че този филм не подминава и чувствителната и много дискутирана тема за депортацията на близо 11 500 евреи от Беломорска Тракия и Македония, които България не е могла да спаси. В основата на сюжета на „Българска рапсодия” е любовна история – за мечтателката Шели и две момчета, лудо влюбени в нея: художника Мони и Жожо, музикант от еврейския квартал в София. „Това са трима юноши в най-хубавата възраст – на първата любов, ревност, копнежи. Но, разбира се, всичко това се разиграва на фона на съдбата на евреите през Втората световна война” – уточнява Иван Ничев.

„Това е първата копродукция, която българско кино прави с израелското кино” – посочва режисьорът. „И тъй като филмът беше подпомогнат финансово още по време на неговата реализация от един от най-големите разпространители на Израел, той две седмици след българската премиера ще има премиера в Тел Авив. Там има много наши български евреи, които разбира се, стават все по-възрастни. Но аз от предварителни прожекции и от разговори, които имах, разбирам, че там към филма ще има много голям интерес. Надявам се той да бъде гледан и от техните големи фамилии, от по-младото поколение, защото не всички добре познават историята на дядовците си. Това са филми, които дават шансове да се поддържа връзката с нашите български евреи. Израел е едно от местата, където можеш да чуеш много хубави неща за България. Там имаме истински приятели.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25