Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни парламентарни избори наесен

БНР Новини
Снимка: БТА

Предсрочните парламентарни избори в България ще се проведат наесен. За това се споразумяха на извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев парламентарно представените партии ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”. Становището и предложението на Съвета относно актуалната политическа обстановка в страната бе представено от държавния глава в изявление след заседанието.

Парламентарно представените политически сили в България, членове на Консултативния съвет за национална сигурност, обсъдиха актуалната политическа обстановка в страната. И като отчитат, че изборите за Европейски парламент не дадоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки и цялостни реформи; като отчитат, че наред с това европейските избори не зададоха ясна алтернатива, те се обединиха за необходимостта от плавен преход към политическа стабилност и за нуждата от провеждане на политически консултации за постигане на съгласие за: 1. Датата на предсрочни парламентарни избори да е в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 г.; 2. Определяне на приоритетни задачи на парламента и на изпълнителната власт; 3. Ускоряване на процеса на финализиране на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 г.; 4. Определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар; 5. Създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори.”

Държавният глава изрази увереност, че взетото решение на Съвета е важна стъпка към стабилност и ясна перспектива пред държавата.  До решение за провеждането на предсрочни парламентарни избори в България се стигна след над една година протести срещу правителството на Пламен Орешарски, довели до политическа нестабилност в страната. Исканата оставка на кабинета обаче не се приема еднозначно от всички българи и породи явлението контрапротести (протести срещу протестите). Това се видя и в деня на вземането на решението за предсрочни избори през есента, въпреки постигнатия по него политически консенсус. Ето две противоположни гледни точки в интервю за Радио България:

Снимка: БГНЕС
Трябва да се намери златната среда. България не е готова да предприема нонстоп избори – смята студентката по журналистика Лора Вардарова от София, част от контрапротестиращите от Движението за национално единство и спасение (ДНЕС), подкрепящо кабинета „Орешарски”. – Трябва всички да се обединят, да се направят спешни реформи най-вече в съдебната система, здравеопазването, безопасността на храните, във всичко, което пряко ни касае. За да може поне малко да се стабилизира положението в България. То наистина е много трудно. Аз нямам нито опит, нито ресурс да прогнозирам какво ще се случи по-нататък. Политиката не е от най-интересуващите ме неща. Но имам гражданска позиция.Смятам, че за да критикуваш, за да казваш кое ти харесва или не, трябва да гласуваш. Гласуването трябва да се направи задължително, за да можем да имаме претенции за това какво искаме и трябва да правим. Освен това трябва да се стегнат политиците, а не като „тролове” да вървят бавно и мудно. Също е важно да има и по-бързо реагираща външна политика, това е външният облик на страната. Ако се справяме добре, това ще се отрази добре и на процесите вътре в нея. Аз много силно се надявам да се оправят нещата в България, защото искам да остана да работя тук. Крайно време е да започнем да се борим за това, което имаме. Но затова „България да бъде единна” – казва Лора, пояснявайки плаката на контрапротестиращите.

Не така мисли обаче 28-годишният Емил Томов от София. Той е част от протестиращите срещу правителство, както и от Гражданската инициатива за провеждане на референдум за промяна на изборните правила.

Снимка: БТА„Тази събота се навърши точно една година, от както идваме тук всеки ден на протести. Причината и сега да сме тук е Консултативният съвет, свикан от президента. Искаме незабавна оставка на правителството и провеждане на избори в края на септември. Както и на референдум за трите въпроса, поставени от държавния глава и подкрепени от Инициативния комитет, оглавяван от проф. Близнашки и другите членове на Гражданската инициатива. Ние събрахме над 500 хиляди подписа на български граждани в подкрепа на провеждането на всенародно допитване за въвеждане на електронно, задължително и мажоритарно гласуване.“

На извънредно заседание веднага след това на КСНС на 17 юни т.г. обаче българският парламент отхвърли гражданското искане за провеждане на такъв референдум. Очаква се до седмица основните политически сили да се договорят за точната дата на предсрочните избори от трите възможни недели между 28 септември и 12 октомври 2014 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45