Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложна политическа ситуация в България в навечерието на предсрочни избори

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Във вторник сутринта лидерите на парламентарните сили решиха единодушно на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност предсрочните парламентарни избори в България да се проведат между 28 септември и 12 октомври. Пак във вторник, но в парламента и следобед, те се изпокараха в дебат по предложението на президента за референдум относно избирателната система. Ден по-късно Бойко Борисов – лидер на основната опозиционна партия ГЕРБ, скъса публично листа с текста на постигнатата договореност в Консултативния съвет, като заяви, че на БСП, ДПС и „Атака” вяра не може да се има и „оттук нататък война”.

Яростта на Борисов беше предизвикана от един не толкова значителен факт – отхвърляне на едно негово предложение парламентът да не обсъжда вето на президента Плевнелиев върху Закона за МВР. Многозначителен факт е обаче това, че лидерът на ГЕРБ обяви война на всички останали парламентарни сили непосредствено преди започването на консултации между тях, на които трябва да се вземат решения за точната дата на предсрочните избори, приоритетите на парламента и кабинета дотогава, финализирането на споразумението с Европейския съюз и номинирането на българския кандидат за еврокомисар. Нагласата „един срещу всички”, с която ГЕРБ пристъпва към консултациите, не буди голям оптимизъм за техния изход.

Между заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност и изявленията на Борисов парламентът отхвърли предложение на президента за национален референдум за избирателната система. В хода на дебата за нея се очертаха противоречия, които също са предвестник за трудни консултации и сложна предизборна обстановка. Управляващата социалистическа партия (БСП) зае еднаква позиция с ГЕРБ по въпроса за въвеждането на задължително гласуване. Това нагнети напрежението между нея и по-малкия ѝ партньор в сегашното правителство, Движението за права и свободи (ДПС), за което задължителен вот би бил същинско „наказание”. По въпросите за въвеждане на електронно и мажоритарно гласуване БСП и ГЕРБ се оказаха на различни фронтове, а при гласуването на трите предложения анблок БСП и ДПС се обединиха срещу ГЕРБ. Дебатът за референдума показа, че между основните политически сили в страната има остра непримиримост и в името на политическите си интереси те са склонни да правят сложни комбинации и компромиси.

В един и същи ден парламентарните сили взеха единодушно решение за „плавен преход към политическа стабилност” сутринта, а следобед се изпокараха. Ако тези нагласи се проявят и на предстоящите консултации между тях ще се случи най-голямата опасност за страната, която президентът Плевнелиев определи като „влизането в спиралата на трайна нестабилност и тежко политическо противопоставяне”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11